Acâibü'l-Mahlûkât Garâibü'l-Mevcûdât (V. 1a-40b) inceleme-metin-dizin
Acâibü'l-Mahlûkât Garâibü'l-Mevcûdât (P. 1a-40b) examination-transcription-index
- Tez No: 582783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİ GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Acâibü'l-Mahlûkât Garâib'ül-Mevcûdât, Dil Bilgisi, İmla Özellikleri, Yazıcıoğlu Ahmed-i Bîcân, Acâibü'l-Mahlûkât Garâibü'l-Mevcûdât, Grammar, Spelling Properties, Yazıcıoglu Ahmed-i Bîcân
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Türk dilinin gelişim sürecini tespit etmek için Türkçenin eski dönemlerinde yazılan birçok eser üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bu eseri tez olarak seçmemizdeki amaç; Eski Anadolu Türkçesinin imla ve dilbilgisi özelliklerini açıklamak, aynı zamanda çalışmamıza benzer nitelikte olan çalışmaların söz varlığını zenginleştirmektir. Bu tezin konusu, Yazıcıoğlu Ahmed-i Bîcân'ın Acâibü'l-Mahlûkât Garâib'ül-Mevcûdât adlı eserinin 1a-40b varakları oluşturmaktadır. Çalışmamız giriş, inceleme, metin ve dizin olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde eserin imla özellikleri ve biçim bilgisi üzerinde durulmuştur. Metin bölümünde incelediğimiz kısmın transkripsiyonlu metni bulunmaktadır. Dizin bölümünde ise metinde geçen kelime ve kelime grupları, şahıs ve yer adları sözlük hâlinde bulunmaktadır. Eserin tıpkıbasımı ekler bölümünde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to determine the development process of the Turkish language, many studies have been done on the works written in the old periods of Turkish. The aim of our selection as a thesis is; to explain the spelling and grammatical features of Old Anatolian Turkish, and to enrich the vocabulary of similar studies. This thesis consists of 1a-40b foils of Yazıcıoglu Ahmed Bîcân's Acâibü'l-Mahlûkât Garâib'ül-mevcûdât. Our study consists of four chapters: Introduction, analysis, text and index. In the examination section, the spelling features and morphology of the work are emphasized. In the text section there is the transcribed text of the part we are examining. In the index section, the words and phrases mentioned in the text, names of people and place are in the dictionary.