Fiten hadislerinde Mekke ve Mescid-i Haram
Makkah and Masjid al-Haram in fitnah hadiths
- Tez No: 582805
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fiten, Hadis, Mekke, Mescid-i Haram, Ka'be, Fitnah, Hadith, Makkah, Masjid al-Haram, Kaaba
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
“Fiten Hadislerinde Mekke ve Mescid-i Haram”adlı çalışma genel olarak“fitne”kavramı,“fiten hadisleri”ve ilgili eserlerin içinde açılmış olan fiten bölümlerinin incelenmesi ile Mekke şehrinin önemi ve Mescid-i Haram hakkında özet bilgiler verilmesini kapsamaktadır. Mekke şehri ve Mescid-i Haram hakkındaki fiten hadislerinin incelenmesi daha çok ikinci bölümde geçmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın konusu, amacı, önemi, kapsamı, yöntemi ve konu hakkında benzer bugüne kadar yapılan çalışmalardan giriş bölümünde bahsedildikten sonra birinci bölümde fitne kavramı, fiten hadisleri ve Mekke şehrinin önemi ile Mescid-i Haram hakkındaki bilgiler uygun alt başlıklar açılarak anlatılmıştır. İkinci bölümde fiten hadislerinde geçen Mekke şehri ve Mescid-i Haram ile ilgili rivayetler, bir araya getirilmek suretiyle konularına göre tasnif edilip sunulmuştur. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar ise sonuç bölümünde yazılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study called“Makkah and Masjid al-Haram in Fitnah Hadiths”includes that examining the parts of the“fitnah concept”,“fitnah hadiths”and the works about the fitnah and summary of the importance of the city of Makkah and Masjid al-Haram. However, examining the fitnah hadiths about Makkah and Masjid al-Haram is mentioned in the second section. This study consists of two sections. In introduction, the subject of research, purpose, significance, the scope, method and made Works about the subject until today are mentioned. After that, in the first section, fitnah concept, fitnah hadiths and the importance of Makkah and the information about Masjid al-Haram are descriped in the subtitles. In the second section, the city of Makkah mentioned in the fitnah hadiths and the stories about Masjid al-Haram are presented. These research is completed mentioning the results of the research in the epilogue.