Hadislerde Medine ve Mescid-i Nebi
Medina and Mescid-i Nebi on hadiths
- Tez No: 602627
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yesrib, Medine, Hadis, Mescid-i Nebi, Fiten, Deccal, Yesrib, Medina, Hadith, Mescid-i Nebi, Fiten, Dajjal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
“Hadislerde Medine ve Mescid-i Nebi”adlı bu araştırma,“Medine”tarihini ele alan eserler ile hadis kaynaklarında geçen Medine ve değerini anlatan bölümler incelenerek Medine ve Mescid-i Nebi hakkındaki bilgilerin tasnif edilerek incelenmesini kapsamaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın konusu, amacı, önemi, kapsamı, yöntemi ve konu hakkında giriş bölümünde değinildikten sonra birinci bölümde Yesrib, Medine ve Mescid-i Nebi kavramları; tarihi, sosyal, demografik, ekonomik vb. açılardan ele alınarak uygun başlıklar altında incelenmiştir. İkinci bölümde hadislerde geçen Medine ve Mescid-i Nebi ile ilgili rivayetler bir araya getirilmek suretiyle konularına göre tasnif edilip sunulmuştur. Bu hadis rivayetleri bağlamında, Medine'nin ve Mescid-i Nebi'nin Müslümanlar nezdindeki yeri ortaya konulmuştur.Üçüncü bölümde“Fiten Hadislerinde Medine”temalı hadis rivayetleri sıhhat ve bağlam açısından irdelenmiştir. Araştırma kapsamında ortaya çıkan sonuçlar ise sonuç bölümünde yorumlanarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focused on Mescid-i Nebi and Medina by way of analyzing studies and hadiths which are about Medina history and its importance. This study consist of three sections. After mentioning about research topic, objective, importance, content, procedure and similar studies for this research in the introduction part, concepts of Yesrib, Medina, Mescid-i Nebi were considered under proper subtitles in terms of historical, social, demographical, economical aspects in the first part of the research. In the second part, rumors were sorted by topics and presented here by gathering the rumors mentioned in hadiths related to Medina and Mescid-i Nebi. In the third part, it was studied about of Dejjal and Medina on hadiths. The research was completed with its results were interpreted in conclusion.