Farklı liglerde oynayan futbolcuların ruh halleri ile motivasyonları arasında ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the mood and motivation of footballers played in different leagues
- Tez No: 582874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ CERRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Motivasyon, Profesyonel, Ruh Hali, Football, Professional, Mood, Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma farklı liglerde oynayan futbolcuların ruh halleri ile motivasyonları arasında ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde 2015-2016 sezonunda amatör ve profesyonel liglerde futbol oynayan 530 futbolcudan oluşmuştur. Katılımcılar; 12 ilde, 6 farklı ligde ve 27 takımda futbol oynayan 178 profesyonel, 352 amatör futbolcudan oluşmuştur. Yapılan bu araştırmada Brunel Ruh Hali Ölçeği ve Spora Özgü Başarı Motivasyon Ölçeği olmak üzere iki ölçek kullanılmıştır. Brunel Ruh Hali Ölçeği'nin Türk sporcularına uyarlaması Çakıroğlu tarafından yapılmıştır. Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği'ni Türk sporcularına uyarlaması ise Tiryaki ve Gödelek tarafından yapılmıştır. Bu araştırmada katılımcılardan elde edilen nicel veriler bilgisayar programında analiz edilmiştir. Katılımcılara ait demografik özelliklerin tespitinde frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Kızgınlık ruh hali ile başarıya yaklaşma güdüsü arasında (r=-.116, p=0.007) çok zayıf düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Depresiflik ruh hali ile başarıya yaklaşma güdüsü arasında (r=-.094, p=0.031) çok zayıf düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Depresiflik ruh hali ile başarısızlıktan kaçınma güdüsü arasında (r=.171, p=0.000) çok zayıf düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bitkinlik ruh hali ile başarıya yaklaşma güdüsü (r=-.113, p=0.009) arasında çok zayıf düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilirken, başarısızlıktan kaçınma güdüsü (r=.104, p=0.016) arasında çok zayıf düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Dinçlik ruh hali ile güç gösterme güdüsü arasında (r=.189, p=0.000) çok zayıf düzeyde ve başarıya yaklaşma güdüsü arasında (r=.271, p=0.000) zayıf düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir ifadeyle güç gösterme güdüsü arttıkça ve başarıya yaklaşma güdüsü arttıkça dinçlik ruh halinde artış olmaktadır. Sonuç olarak, farklı liglerde oynayan futbolcuların ruh hallerinin motivasyonla ilişkisi arasında çok zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to analyze the relationship of the moods of football players playing in different leagues with their motivations. Playing in amateur and professional leagues in the 2015-2016 season within Turkish Football Federation, a total of 530 football players participated in the study. The participants consisted of 178 professional and 352 amateur football players in 12 provinces, 6 different leagues and 27 teams. In this regard, the study employed two scales, Brunel Mood Scale and Sport-Specific Achievement Motivation Scale. While Brunel Mood Scale was adapted by Çakıroğlu, Sport-Specific Achievement Motivation Scale was adapted by Tiryaki and Gödelek in order to be functional for Turkish players. The quantitative data obtained from the participants of the study were analyzed by means of a computer program. The descriptive statistics such as frequencies and percentages were employed in the identification of the demographic characteristics of the participants. The study determined a negative significant correlation in a very low level between the mood of anger and the motivation to achieve success (r=-.116, p=0.007) and between the mood of depressiveness and the motivation to achieve success as well (r=-.094, p=0.031). Moreover, the study indicated that there is a positive significant correlation in a very low level between the mood of depressiveness and the motivation to avoid failure (r=.171, p=0.000). The study further concluded that there is a negative significant correlation in a very low level between the mood of exhaustion and the motivation to achieve success (r=-.113, p=0.009); while, there is a positive significant correlation between the mood of exhaustion and the motivation to avoid failure (r=.104, p=0.016). Lastly, the study found out a positive significant correlation in a very low level between the mood of vigour and power motivation (r=.189, p=0.000) and in a low level between the mood of vigour and the motivation to achieve success (r=.271, p=0.000). In other words, the higher the power motivation and the motivation to achieve success are, the better the mood of vigour is. Consequently, the study determined that there is a significant correlation between the moods of football players in different leagues and their motivation in a very low level.