Yarı Finsler manifoldları üzerinde değme yapılar
Contact structures on indefinite Finsler manifolds
  1. Tez No: 583019
  2. Yazar: NURTEN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FUNDA SAĞLAMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı Finsler manifoldu, Yarı Finsler metrik, Tanjant demet, Değme manifold, Lorentz manifold, Kenmotsu manifold, Riemann eğrilik tensörü, Ricci tensör, Indefinite Finsler manifold, Indefinite Finsler metric, Tangent bundle, Contact manifold, Lorentz manifold, Kenmotsu manifold, Riemann curvature tensor, Ricci tensor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalısması yedi bölümden olusmaktadır. Tez çalısmasının ilk bölümünde literatür taramasına yer verildi ve tezin literatürdeki yeri ifade edildi. İkinci bölümde değme yarı metrik, Lorentz ve Kenmotsu yarı metrik yapıların Riemann manifoldları üzerinde elde edilen sonuçları incelendi. Üçüncü bölümde yarı Finsler manifoldları tanıtıldı. Dördüncü, beşinci ve altıncı bölüm ise özgün kısımlardan oluşmaktadır. Dördüncü bölümde yarı Finsler manifoldları üzerinde yarı metrik ile birlikte (hemen hemen) değme ve“Epsilon”-Sasakian yapılar kuruldu. Beşinci bölümde yarı Finsler manifoldları üzerinde Lorentz yapılar kurularak bu yapıların integrallenebilir (normal) olması için bazı önemli koşullar elde edildi. Ayrıca Sasakian Lorentz yapılar çalışılıp eğrilikler hesaplandı. Altıncı bölümde yarı Finsler metriği ile birlikte yarı Finsler manifoldları üzerinde (hemen hemen) Kenmotsu yapılar inşa edildi. Bu yapıların integrallenebilir (normal) olması için bazı önemli şartlar elde edildi. Ayrıca Kenmotsu Finsler manifoldlarının eğrilikleri hesaplandı. Son bölüm ise tartısma ve sonuç kısmına ayrıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of seven parts. The first chapter is devoted to literature review and place of the thesis in the literature. In the second chapter, contact pseudo metric, Lorentzian and Kenmotsu pseudo metric structures on Riemannian manifolds are mentioned. In the third chapter, indefinite Finsler manifolds are remarked. Our original results are contained in the fourth, fifth and sixth chapters. In the fourth chapter, (almost) contact and“Epsilon”-Sasakian structures are constructed on indefinite Finsler manifolds with pseudo metric. In the fifth chapter, contact Lorentzian structures are established on indefinite Finsler manifolds and some important integrability(normality) conditions are given. Also, Sasakian Lorentzian structures are presented and curvatures of these structures are calculated. In the sixth chapter, (almost) Kenmotsu structures are set up on indefinite Finsler manifolds with pseudo Finsler metric. Then, significant integrability(normality) conditions are found for these structures. Moreover, curvatures of Kenmotsu Finsler manifolds are calculated. The last chapter is dedicated to discussion and conclusion.