Trans-Sasakian yarı finsler manifoldları
Trans-Sasakian indefinite finsler manifolds
- Tez No: 860466
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSE FUNDA SAĞLAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Değme Manifold, Trans-Sasakian Manifold, Yarı Finsler Manifoldu, Yarı Finsler Metrik, α-Sasakian Manifold, β-Kenmotsu Manifold, Contact Manifold, İndefinite Finsler Manifold, Pseudo Finsler Metric, Trans-Sasakian Manifold, α-Sasakian Manifold, β-Kenmotsu Manifold
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışması 4 bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde literatür taramasına yer verildi ve tezin literatürdeki yeri ifade edildi. İkinci bölümde yarı Finsler manifoldları tanıtıldı. Üçüncü bölümde yarı Finsler manifoldları üzerinde değme yapılar, hemen hemen değme Finsler yapılar, hemen hemen değme yarı metrik yapılar, değme yapıların integrallenebilir tensör alanları ve ε-Sasakian yapılar incelendi. Dördüncü bölümde ise özgün çalışmamız olan (α,β)-tipinden trans- Sasakian yarı Finsler manifoldları ve bu manifoldların özel halleri olarak α-Sasakian ve β-Kenmotsu yarı Finsler manifoldları tanımlanıp çalışıldı. Son bölüm ise tartışma ve sonuç kısmına ayrıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. In the first part of our study, a literature review was included and the place of the thesis in the literature was stated. In the second part, indefinite Finsler manifolds were introduced. In the third chapter, contact structures on indefinite Finsler manifolds, almost contact Finsler structures, almost contact pseudo-metric structures, integrable tensor fields of contact structures and ε-Sasakian structures were examined. In the fourth chapter, our original work, (α,β)-type trans- Sasakian indefinite Finsler manifolds and special cases of these manifolds, α-Sasakian and β-Kenmotsu indefinite Finsler manifolds, are defined and studied. The last section is dedicated to discussion and conclusion.