Bir fotovoltaik güneş enerji santralinin tekno-ekonomik analizi; Kütahya - Simav Örneği
Bir fotovoltaik güneş enerji santralinin tekno-ekonomik analizi; Kütahya - Simav Örneği
- Tez No: 583045
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARİF ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Güneş Enerjisi, Kütahya, PvSyst Analiz, Simav, Yenilenebilir Enerji, Photovoltaic, Solar energy, Kütahya, PvSyst Analysis, Simav, Renewable Energy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
BİR FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN TEKNO-EKONOMİK ANALİZİ; KÜTAHYA – SİMAV ÖRNEĞİ Muhammed Said GÜNDÜZ Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2019 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa Arif ÖZGÜR ÖZET Tüm dünyada ve ülkemizde fosil kaynaklara dayalı elektrik üretiminin yanı sıra son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep hızla artış göstermektedir. Fosil kaynakların sınırlı olduğu dünyamızda ve ülkemizde yenilebilir enerjiye olan talebin artış göstermesi kaçınılmaz hale gelmektedir. Özellikle güneş enerjisi açısından değerlendirildiğinde ülkemizin potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkemizin konumu ve enerjiye olan ihtiyaç göz önüne alındığında güneş enerjisinden elektrik üretimi Türkiye için önemli seçeneklerden birisidir. Bu çalışmada; ülkemizdeki enerji üretim yöntemleri ve bu yöntemlerin toplam üretimdeki payları incelenmiştir. Ayrıca güneş enerjisinin ülkemizdeki yeri, payı ve potansiyeli değerlendirilmiş olup örnek bir güneş enerji santrali kurulumu için yapılması gereken işlemler anlatılmış ve bu santral için tekno-ekonomik analiz yapılmıştır. Çalışmada; PvSyst v6.6.8 Demo yazılımı ile belirlenen bölgede üretime geçmiş bir güneş enerji santralinin üretim verileri karşılaştırılmıştır. Yapılan hesaplamalar neticesinde PvSyst v6.6.8 Demo yazılımından elde edilen veriler ile gerçek üretim verileri karşılaştırıldığında %10.58 oranında bir fark elde edilmiş olup diğer bir deyişle üçüncü parti yazılımlar ile bir güneş enerji santralinin yaklaşık 25 yıllık analizi %89,42 lik bir doğruluk ile hesaplanabilmektedir. Bu oran diğer yenilenebilir enerji çeşitlerine göre güneş enerjisinin teorik hesaplamalarının gerçeğe en yakın oranda belirlenebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
TECHNO-ECONOMIC ANALYSIS OF A PHOTOVOLTAIC SOLAR POWER PLANT; KÜTAHYA – SIMAV CASE STUDY Muhammed Said GÜNDÜZ Mechanical Engineering, M.Sc. Thesis, 2019 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Arif ÖZGÜR SUMMARY The demand for renewable energy sources has been increasing in addition to the production of energy depended upon fossil resources in both our country and the world. In our country and world in both of which fossil resources are limited, increasing demand for renewable energy has become inevitable.Taking the need for energy and location of our country into consideration, producing electrical energy from solar energy is one of the most important options for Turkey. In this study, Energy production methods and the total shares of our country in this production have been analysed. Additionally, the position, share and potential of solar energy in our country have been evaluated and the procedures which are necessary for establishing a new sample solar plant have been narrated and techno economic analysis for this plant has been conducted. In the study, production datas of a solar energy plant which was launched in a previously determined area with PvSyst v6.6.8 Demo software has been compared. As a result of the calculations being made, when the datas obtained from PvSyst v6.6.8 Demo software are compared with the real production datas, %10.58 of variance is obtained and in other words, by using third part of softwares, approximately 25 years of analysis of a solar plant can be calculated with accuracy of %89,42. This ratio shows that theoretical calculations of a solar plant in comparison to other energy types can be detected in an almost absolute ratio.