Don Quıjote romanında resim betimin poetikası görsel sanat yapıtlarının yazılı metinlerde temsili
Poetics of painting in Don Quijote novel representation of visual artworks in written texts
- Tez No: 583074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekphrasis: Resimbetim, Poesis, Mimesis, Katharsis, Dilbilim, Bilgi Felsefesi, Benzerlik, Taklit, Temsil, Alegori, İmgelem, Gerçekçilik, Görsel Algılama, Ekphrasis: Pictograph, Poiesis, Mimesis, Katharsis, Linguistics, Philosophy of Knowledge, Similarity, Imitation, Representation, Allegory, Imagination, Realism, Visual Perception. iii
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Mimesis ve ekphrasis arasındaki kavramsal ilişkiyi ele alan bu tezde hem metnin resimlendiği hem de görsel yapıtın edebi metne dönüşümü ile ilgili tanımlamalar yapılarak öncelikle Cervantes'in Don Quijote romanının betimleyen ressamların yapıtları incelenmiştir. Böylelikle sırasıyla Gustave Dore, Honore Daumier, Pablo Picasso ve Salvadore Dali'nin yapıtlarında Don Quijote romanının çeşitli üslup ve tekniklerde romanın yorumlanmasının resim sanatına nasıl bir imgelem kazandırdığı ortaya konuldu. Resim kelimesiz bir şiirdir… (Ut Pictura Poesis), diyen Romalı şair Quintus Horatius Flaccus, resim ve edebiyatın nezdinde özellikle şiirin resim ile eş değer tutulması gerektiğini belirtir. Böylelikle karşı karşıya getirdiği iki disiplinin arasında hiyerarşik bir ilişki kurulmasını kabul etmeyerek resim-betim tartışmalarının temelini oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze kadar süregelen Horatius'un argümanından bu yana, dil ve görüntü, edebiyat ve resim, sözcükler ve imgeler arasındaki ilişki bağının altında; her iki sanat yapıtının uzam-zaman bağıntısı içinde olması yatmaktadır. Fakat 20. Yüzyılda, Foucault, dil ile resim arasında sonsuz bir ilişkiden söz etse bile destanların hayal kırklığı yaşatan kurgusu ile dilin temsil etme gücü arasındaki uzlaşmazlığı görebilmiştir. Çünkü dil gördüğümüz şeyleri tanımladığımızda görsel olanın içine sığmaz. Velazquez'in Nedimeler (Las Meninas) ve Magritte'in Bu Bir Pipo Değildir (Ceci n'est pas une pipe) çalışmalarıyla dil ve resim arasındaki temsil krizinin derinliğini gözler önüne serer. Fransız filozofun söylemiyle resim başka bir şey; söz başka bir şeydir. Buna göre aslında hiçbir yazarın bir nesneyi ressamın temsil ettiği gibi gösteremediğini belirterek bir noktada yazar, bir nesneye gönderme yapabilir, onu betimleyebilir ya da çağrıştırabilir ama onu görsel anlamda resim gibi gözler önünde sergileyemez.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which deals with the conceptual relationship between Mimesis and ekphrasis, both the illustrations of the text and the definitions of the transformation of the visual work into the literary text are firstly examined and the works of the painters depicting Cervantes' Don Quijote novel are examined. Thus, in the works of Gustave Dore, Honore Daumier, Pablo Picasso and Salvadore Dali respectively, it was revealed how Don Quijote novel's interpretation in various styles and techniques contributed to the painting. The painting is a wordless poem (Ut Pictura Poesis), the Roman poet Quintus Horatius Flaccus said, especially in the eyes of painting and literature, poetry should be equated with painting. Thus, it does not accept the establishment of a hierarchical relationship between the two disciplines that it confronts and forms the basis of picture-discussion discussions. Since Horatius' argument, which has continued from the past to the present, the relationship between language and image, literature and painting, words and images is under the link; both artworks are in the space-time relationship. In the 20th century, Foucault was able to see the intransigence between the epic imagination and the power of representation, even though he spoke of an infinite relationship between language and painting. Because language does not fit into the visual when we define what we see. With Velazquez's Las Meninas and Magritte's This is Not a Pipe, painting is something else with the discourse of the French philosopher who reveals the depth of the crisis of representation between language and painting; The promise is another. Accordingly, at some point, the author can refer to an object, describe or associate it with an object, but cannot display it visually as a picture, stating that no author can actually represent an object as the painter represents.