Gama ışınlarına tutulan organik ve inorganik maddelerde oluşturulan serbest radikallerin elektron spin rezonans (ESR) yöntemi ile incelenmesi
- Tez No: 58316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ESR, Spectroscopy, Hamiltonian, Radicals, Magnetic Moment, Hyperfine Coupling Constant
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAMA IŞINLARINA TUTULAN ORGANİK VE İNORGANİK MADDELERDE OLUŞTURULAN SERBEST RADİKALLERİN ELEKTRON SPİN REZONANS (ESR) YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ Erdal ARAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Hüseyin Aktaş 1997, Sayfa: 66 Jüri : Doç.Dr. Hüseyin Aktaş Prof. Dr. Mehmet Zengin Prof. Dr. Mehmet Şimşek Bu çalışmada, gama ışınlarına tutulan (R), (S)- Dimethyl(l-hydroxy-l, (2- chlorophenyl)) Methylphosphonate, ( R ), ( S ) - Dimethyl (l-hydroxy-1-phenyl) Ethylphosphonate, ve ( R ), (S) -Dimethyl (l-hydroxy -3- phenyl -2- propenyl) phosphonate tek kristallerinin elektron spin rezonansı gözlendi ve manyetik alanda kristallerin farklı doğrultular için analiz edildi. Tek kristaller ve tozları 120 - 300 °K sıcaklık aralığında incelendi ve spektrumların sıcaklıktan bağımsız olduğu bulundu. Işınlara tutulan paramanyetik merkezlerin {CHi)2PO radikalleri olduğu anlaşıldı ve g' nin izotropik değerinin 2.0035 olduğu bulundu. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar (CHi)2PO radikalinin literatürdeki değerleri ile uyuşmaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Spektroskopi, ESR, Hamiltoniyen, Magnetik Moment, Radikal, Aşırı İnce Yapı Sabiti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis ESR STUDY OF FREE RADICALS PRODUCED ORGANIC AND INORGANIC MATERIALS SUBJECTED GAMMA RAYS Erdal ARAS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Aktaş 1997, Page : 66 Jury : Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Aktaş Prof. Dr. Mehmet Zengin Prof. Dr. Mehmet Şimşek In this work, The electron spin resonance of gamma irradiated single crystals of (R), (S)- Dimethyl(l-hydroxy-l, (2-chlorophenyl)) Methylphosphonate, ( R ), ( S ) - Dimethyl (1- hydroxy-1 -phenyl) Ethylphosphonate, and ( R ), (S) -Dimethyl (1-hydroxy -3- phenyl -2- propenyl) phosphonate has been observed and analyzed for different orientations of the crystals in a magnetic field. The single crystals and powders have been investigated between 120 - 300 K and the spectra were found to be temperature independent. The irradiated paramagnetic centers were attributed to {CH^^PO radicals and the isotropic value of g- factor was found to be 2.0035. The obtained results in this work are consistent with the literature data of the (CH3)2PO radical.