An investigation into foreign language anxiety in English-medium higher education: The case of a Turkish private university
İngilizce öğretim yapan yükseköğretim kurumlarında yabancı dil kaygısı üzerine bir araştırma: Özel bir Türk üniversitesindeki durum
- Tez No: 583241
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Dilinde Eğitim, Yabancı Dil Kaygısı, Üniversite, English-medium instruction, Foreign Language Anxiety, Higher education
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yabancı dil kaygısı ile İngiliz Dilinde Eğitim arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda, bu çalışma, İngiliz Dilinde Eğitim veren bir vakıf üniversitesindeki öğrencilerin yabancı dil kaygı seviyelerini, yabancı dil kaygısının nelerden kaynaklandığını ve birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin yabancı dil kaygı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, farklı lisans düzeylerinden ve farklı bölümlerden 190 öğrenci ile, karma yöntem desenlerinden eşzamanlı üçgenleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın nicel verileri, Horwitz, Horwitz ve Cope (1986) tarafından geliştirilen Yabancı Dil Sınıflarında Kaygı Ölçeği'nden uyarlanan 5 puanlık bir Likert Ölçeği ile toplanmış, SPSS 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öte yandan, araştırmanın nitel verilerini toplamak için, anketin alt boyutlarına uygun olarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları,Yabancı Dilde Eğitim ile Yabancı Dil Kaygısı arasında orta düzeyde negatif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrencilerin yabancı dil kaygısı düzeylerinin, lisans düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği ortaya koyulmuştur. Çalışmanın bir başka bulgusu, öğrencilerin İngiliz Dilinde Eğitim'e karşı olumlu görüş ve duyguları olduğunu ortaya koymuştur. Öte yandan, öğrenciler, her ne kadar İngiliz Dilinde Eğitim lehine görüş belirtmiş olsalar da, programın içeriğinin zenginleştirilmesi için bazı tavsiyelerde bulunmuşlardır. Öğrencileri İngiliz dilinde verilen bölüm derslerine hazırlamak amacıyla, üniversitelerin İngilizce Hazırlık Programında bazı değişikliklerin yapılması ve İngiliz Dilinde Eğitim verilen derslerin sonunda, ders içeriğinin Türkçe olarak özetlenmesi, bu önerilerden bazılarıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study to investigate the relationship between Foreign Language Anxiety (FLA) and English-medium Instruction (EMI). In this regard, the study aimed to reveal FLA levels of students at an EMI university, the sources of their FLA and whether there were statistically significant differences in FLA levels of first, second and third year students. A mixed method concurrent triangulation research method was conducted with 190 students from different undergraduate levels and different departments. Quantitative data of the study was collected through a 5-point Likert Scale, which was adapted from Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) by Horwitz, Horwitz and Cope (1986), and the data was analyzed with SPSS (Version 23.0). On the other hand, a semi-structured interview form that was prepared in accordance with the sub-dimensions of the questionnaire, was used to collect qualitative data of the study. The qualitative data was analyzed via content analysis method. The results of the study revealed a moderate negative relationship between EMI and FLA. Also, a statistically significant difference was found on FLA levels of students according to undergraduate levels. Another finding of the study revealed that students had positive opinions and feelings toward EMI. Although the students are in favor of EMI, they indicated some suggestions to develop the concept of EMI lectures. These suggestions indicate the integration of a short summary of the content in Turkish and some modifications in English Preparatory Programs at universities in order to prepare students for EMI.