Tümeller tartışması çerçevesinde Ockhamlı William'da iktidarın iki yüzü: Laik ve dinsel güç ayrımı
Two face of power in Ockhamli Wi̇lli̇am in the framework of the universals discussion: The separation of secular and religious power
- Tez No: 583638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ortaçağ Felsefesi, Dogmalar, Tümeller Tartışması, Nominalizm, Kilise, Dinsel Güç, Laik Güç, Medieval Philosophy, Universals Discussion, Nominalism, Church, Religious Power, Seculer Power
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ortaçağ felsefesinde teoloji ile felsefe iç içe geçmiş, felsefe teolojinin hizmetinde olmuştur. Augustinus ve Anselmus gibi kilisenin önde gelen teologları felsefeyi dinin dogmalarını açıklamada bir araç olarak kullanmışlardır. Fakat Ortaçağın son döneminde yaşayan Ockhamlı William, felsefe ile teolojinin iki ayrı alan olduğunu söyleyerek, felsefe ve teolojiyi birbirinden mutlak surette ayırmıştır. Aynı zamanda Ortaçağ felsefesinde tümeller tartışmasında nominalist bir tavır takınan William, tümellerin birer ses, birer ad olduğunu, zihinden bağımsız bir gerçekliklerinin olmadığını söyleyerek kilise ile karşı karşıya gelmiştir. O, yönetimde de kilisenin ve dünyevi iktidarların ayrı olduğunu savunarak, kiliseyi dini konular ile ilgili dinsel güç, monark veya prens'i de dünyevi konular ile ilgili laik güç olarak tanımlamıştır. Bu ayrım yükselen Ortaçağdaki papa imparator çatışmasına bazı düşünürler açısından bir çözüm olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In medieval philosophy, theology and philosophy are intertwined, philosophy has been in the service of theology. Leading theologians of the church, such as Augustine and Anselmus, used philosophy as a tool to explain the dogmas of religion. However, in the last period of the Middle Ages, William of Ockham had separated the philosophy and theology from each other by saying that philosophy and theology are two separate fields. At the same time, William, who had a nominalist stance in the universals discussion in medieval philosophy, confronted the church, saying that universals had each a sound, a name, and that they lacked a mind-independent reality. He described the church as religious power in relation to religious issues, a secular power in the monarchy or in the prince as a secular power in worldly matters, arguing that church and the worldly powers are separate in administration. This distinction has been accepted as a solution by some thinkers in the rising medieval Pope-Emperor conflict.