Siyasal propaganda: Alman Nazizm'i ve Goebbels örneği
Political propaganda: The case of German Nazizm and Goebbels
- Tez No: 583667
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HANİFİ MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Philosophy, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Propaganda, Nazizm ve Hitler, Goebbels, Telkin, Political Propaganda, Nazizm and Hitler, Goebbels, İndoctrination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışması propaganda kavramını tarihsel bir perspektiften ele alarak nasıl kullanıldığını göstermek ve siyasal alandaki gücünün ne kadar etkili olduğunu anlatmaya yönelik bir çalışmadır. Öncelikli olarak kavramın çeşitli tanımlarına yer verilmiş ardından, siyasal propagandanın önemi vurgulanarak Alman Nazizmi üzerindeki etki düzeyi ve Propaganda Bakanı Goebbels'in bu alanda yaptığı çalışmalar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Siyaset tarihi içinde tüm boyutlarıyla irdelenen propaganda, Alman Nazizm lideri Adolf Hitler'in ideolojisini yaymada o kadar etkin kullanılmıştır ki bunun için propaganda bakanlığı kurarak göstermiştir. Hitler ve Propaganda Bakanı Goebbels devletine ve dışsal otoritelere karşı mücadele vererek çeşitli platformlarda konuşmalara, eylemlere, mitinglere katılarak yaşadıkları dönemde halka propaganda yoluyla Nazizm ideolojisini aşılayarak, Almanların üstün ırk olduğunu göstermeyi amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to show how to use the concept of propaganda from a historical perspective and to explain how effective its political power is. First of all; the concept is defined with different definitions and then political propaganda is emphasized and the level of influence on German Nazism and the works of Propaganda Minister Goebbels in this field are tried to be revealed. The use of propaganda in all its aspects in the history of politics was so effective in spreading the ideology of German Nazism leader Adolf Hitler, who showed his power in the field as constituting a propaganda ministry. Hitler and Propaganda Minister Goebbels struggled against the state and external authorities and participated in speeches, actions and rallies on various platforms and thus, in the period they lived, they instigated the ideology of Nazizm through the propaganda and aimed to show the power of the propaganda.