The idea of 'fallen' woman: a feminist reading of ElizabethGaskell's Ruth and Thomas Hardy's Tess of the D'urbervilles
'Düşmüş' kadın fikri: Elizabeth Gaskell'ın Ruth ve Thomas Hardy'nin Tess of the D'urbervilles romanlarının feminist okuması
- Tez No: 583676
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖBENLİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Düşmüş Kadın, Cinsiyet Ayrımcılığı, Cinsiyet Çatışmaları, Kadın Çalışmaları, Ataerkil Toplum, Viktorya Dönemi, Karşılaştırmalı Edebiyat, Feminism, Fallen Woman, Gender Discrimination, Gender Conflicts, Women Studies, Patriarchal Society, Victorian Era, Comparative Literature
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Elizabeth Gaskell'ın Ruth ve Thomas Hardy'nin Tess of the d'Urbervilles romanlarında,“düşmüş”kadın fikrini, feminist edebiyat eleştirisine bağlı kalarak karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Viktorya Dönemi'nde, İngiltere'nin sosyal yapısı oldukça ataerkil olduğundan, iktidarı elinde tutan ve söylemi belirleyen kuşkusuz erkeklerdi. Bu bağlamda yaratılan“düşmüş”veya“harap olmuş”kadın etiketi, ahlaki sınırların ötesine geçen kadınlar için kullanılan bir ifadeydi. Bu çalışmada, yukarıda sözü edilen romanların“düşmüş”kadın kahramanlarının içsel ve dışsal çatışmaları ile erkekler tarafından terk edildikten veya tecavüz edildikten sonra toplumda var olma çabaları karşılaştırmalı ve detaylı bir şekilde incelenmiştir. Cinsiyet ve sınıf ayrımlarının ön planda olduğu bu romanlarda erkek karakterler, cinsiyetlerini ve ait oldukları sosyal sınıfı kötüye kullanarak kadın karakterler üzerinde fiziksel ve psikolojik baskı yaratmışlardır. Bu baskılara rağmen ahlaki açıdan asla bozulmamış olan kadın karakterler, toplum tarafından dışlandıkları için var olma mücadelelerini sürdürmekte büyük zorluk çekmişlerdir. Sonunda, Viktoryen İngiliz toplumunun önyargılarının ve ikiyüzlülüğünün kurbanı olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the idea of a“fallen”woman in two novels, Ruth by Elizabeth Gaskell and Tess of the D'Urbervilles by Thomas Hardy, in the light of feminist literary criticism. As the social structure of Victorian England was rather patriarchal, the men precisely held power and determined the discourse. The label of“fallen”or“ruined”woman created in this context was an expression used for women who had got beyond the moral boundaries. In this study, the internal and external conflicts of the“fallen”female protagonists of the novels mentioned above and their attempts to exist in the society after being abandoned or raped by men have been examined in a comparative and detailed manner. In these novels, in which gender and class distinctions are at the forefront, male characters create physical and psychological pressure on female characters by misusing their gender and the social class they belong to. Despite these pressures, female characters who are never morally corrupted, have great difficulty in maintaining their struggle for existence within society because they are excluded. Eventually, they become the victims of the prejudices and hypocrisy of the Victorian English society in the nineteenth century.