Klorpirifosun topraktaki parçalanması
Chlorpyrifos degradation in soil
  1. Tez No: 58381
  2. Yazar: ÜLKÜ YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL SARIKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Toprakta biyolojik parçalanma, klorpirifos ve trikloropiridinol kalıntıları, süperkritik akışkan ekstraksiyonu, Soil biodegradation, chlorpyrifos, trichloropyridinol residues, supercritical fluid extraction
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Doktora Tezi KLORPİRİFOS'UN TOPRAKTAKİ PARÇALANMASI Ülkü YÜCEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yüksel SARIKAYA 1997, Sayfa 72 Jüri: Prof. Dr. Yüksel Sarıkaya Prof. Dr. Namık K. Araş Prof. Dr. Abbas Aksüt Bu çalışmada, pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak kullanılan bir insektisit olan klorpirifosun topraktaki parçalanması laboratuvar şartlarında araştırıldı. Deneylerde kullanılan topraklar, Ankara Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin Saray'daki daha önce hiç pestisit uygulanmamış bir tarlasından alındı. Yüzeyden (YT, 0-15 cm) ve 40-60 cm (DT) derinlikten alınan killi topraklardan 100'er g tartılarak biyometre şişelerine kondu. Kontrol örnekleri dışında her biyometre şişesine son derişim ve radyoaktivite, sırasıyla, 2 ng g 1 ve 110 kBq olacak şekilde [2,6-piridinil- 14C] klorpirifos uygulanarak inkübatörde, 25°C'de, 97 gün süreyle bekletildi. Açığa çıkan 14C02, KOH tuzaklarından periyodik olarak alınan örneklerin sıvı sintillasyon sayımı ile belirlendi. Biyometre şişelerinden yine periyodik olarak alınan toprak örnekleri, önce oda sıcaklığında çalkalamak, daha sonra süperkritik akışkan ekstraksiyonu uygulamak suretiyle metanol ile ekstrakte edildi. Metanol ve süperkritik akışkan ekstraksiyonundan elde edilen ekstraktların nitel ve nicel analizleri ince tabaka kromatografîsi ile yapıldı. Toprak örneklerinde bulunan toplam ve ekstrakte edilemeyen (bağlı) 14C-kalıntılar yakma yöntemi ile belirlendi. Üç aylık inkübasyon süresi sonunda, uygulanan 14C-klorpirifosun, YT ve DT topraklarında sırasıyla, %41 ve %43'ünün 14C02'e dönüştüğü görüldü. Klorpirifos, yarı ömürleri farklı birinci dereceden kinetiğe uyan YT için üç, DT için iki evreli bir parçalanma süreci göstermesine rağmen, uygulanan klorpirifosun %50'sinin parçalanması için geçen sürenin her iki yoprakta da 10 gün civarında olduğu görüldü. 97 gün sonunda tespit edilen klorpirifos kalıntıları ve bunların uygulanan aktiviteye göre % derişimleri, (YT/DT); 14COz (40,6/42,6), klorpirifos (13,1/12,4), bağlı kalıntı (11,7/11,4), ve trikloropiridinol (3,8/4,8) olarak belirlenmiştir. Klorpirifos, metanol ile çalkalandığında büyük oranda ekstrakte edilirken, trikloropiridinol, süperkritik akışkan ekstraksiyonu ile ekstrakte edilebilmiştir. Klorpirifosun kalıcılığının az olması deneylerde kullanılan toprakların pH değerlerinin yüksek olmasına (7,9-8,1) bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis CHLORPYRIFOS DEGRADATION IN SOIL Ülkü YÜCEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Yüksel SARIKAYA 1997, Pages 72 Jury: Prof. Dr. Yüksel Sankaya Prof. Dr. Namık K. Aras Prof. Dr. Abbas Aksüt Degradation of chlorpyrifos, an insecticide used widely in Turkey and elsewhere, was evaluated in laboratory studies. Surface (0-15 cm) and subsurface (40-60 cm) clay loam soils from a pesticide untreated field were incubated aerobically in biometer flasks for 97 days at 25°C. The treatment was 2 ng g"1 [2,6-pyr/o'/ny/-14C]chlorpyrifos, with 110 kBq radioactivity per 100-g soil flask. Evolved 14C02 was monitored in KOH traps throughout the experiment. Periodically, soil subsamples were also methanol-extracted [ambient shaking, then supercritical fluid extraction (SFE)I, then analyzed by thin-layer chromatography. Total 14C and unextractable soil-bound C residues were determined by combustion. From the surface and subsurface soils, 41 and 43% of the applied radiocarbon was evolved as 14C02 during 3 months incubation. The time required for 50% loss of the parent insecticide was around 10 days, in both soils. By 97 days, chlorpyrifos residues and their relative concentration (in surface/subsurface) as % of applied 14C were: 14C02 (40.6/42.6), chlorpyrifos (13.1/12.4), soil-bound residues (11.7/11.4), and 3,5,6- trichloropyridinol (TCP) (3.8/4.8). Chlorpyrifos was largely extracted by simple shaking with methanol, whereas TCP was mainly removed only by SFE. The short persistence of chlorpyrifos probably relates to the high soil pH (7.9-8.1).