Kadınların tarımsal üretimde karar alma süreçlerinde katılımı ve kooperatifçilik eğilimleri: İzmir ili Tire ilçesi örneği
An investigation of women participation on decision making process of agricultural production and the tendencies on cooperati̇on activities: A case of Tire district in Izmir
  1. Tez No: 952549
  2. Yazar: NUR ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAD YERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal, Kadın, Kooperatif, Tarımsal üretim, Emek, Söz hakkı, Rural, Women, Cooperative, Agricultural production, Labor, Competence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İzmir'in Tire İlçesi, Türkiye'de yapılan tarımsal üretim açısından ciddi bir öneme sahiptir. Bitkisel üretimde özellikle zeytin, incir, şeftali, kestane, ceviz, dut vb. çok yıllık üretim yapılan ilçede oldukça önemli miktarda süt üretimi de yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmayla çiftçi aileleri içindeki kadınların faal olarak katıldıkları tarımsal üretim sürecindeki (Ne üretilecek, nasıl üretilecek, ne zaman ve kaç paraya satılmalı, borçlanma eğilimleri, işletmedeki istihdam genişlemesi, üretim faktörlerinin edinimi ve kullanımı gibi) karar mekanizmalarına katılımı incelenmiş ve kadınların kooperatifleşme eğilimleri araştırılmıştır. Kadın çiftçilerin bir kooperatif çatısı altında örgütlenme istekleri ölçülmüştür. Araştırma kapsamında uygulanan ankete Tire'nin kırsalında yaşayan 77 kadın çiftçi katılım sağlamıştır ve yaş ortalamaları 51'dir. Çiftçi kadınların %98.7'si evli, %81,82'si ilk okul mezunudur. Kadınların eşleri de %81,82'lik oranla ilk okul mezunudur. Çiftçi ailelerinin birey sayısı %71'lik katılımcı oranı ile 4-5 kişi arasında değişmektedir. Toplam işlenen arazi ortalama olarak 16 dekardır. İşletmelerdeki küçük baş hayvan sayısı genellikle 8'in altındadır, büyükbaş hayvan sayısı ise 2 ile 11 arasında değişmektedir. Bitkisel üretim için çiftçi kadınlar en yüksek oranla dikim ve sulama, hayvansal üretimde ise su verme faaliyetinde yüksek oranla aktiftirler. Üretici ailelerindeki kadınların tarımsal üretimde karar alma süreçlerine katılımı yalnızca“üretilecek ürün kararı”konusunda yüksek çıkmıştır, diğer tüm süreçlerde de kadınların etkinliklerinin büyük oranda düşük olduğu görülmektedir. Çiftçi kadınların %32'si üretilecek ürün kararını verme aşamadınsa çok etkili olduklarını, %51'i işletmedeki yeni borçlanma kararlarında hiç etkili olmadığını ifade etmiştir. Çiftçi kadınlar yüksek kâr elde etmek amacıyla öncelikle kooperatifleri tercih etmektedirler. Kadın çiftçilere göre alım satımda en az riskli girişim kooperatiflerdir. Kadın çiftçiler, pazarlamada girişimlerin avantaj derecesi bakımından kooperatifleri ve daha iyi çiftçilik yapabilmek için ekonomik kârı önem derecesinde ilk sıraya koymaktadırlar. Kadın çiftçilerin tercih ettikleri kooperatif hizmetleri arasında pazarlama hizmetinin ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Çiftçi kadınların %90'ı daha önce iş birliği, dayanışma amaçlı bir çalışmaya katıldıklarını belirtmişlerdir. Anket katılımcılarının %69'u kooperatifçilik kavramının ne olduğunu bildiklerini düşünmektedirler. Katılımcılara kooperatifin avantajları sorulduğunda %29 oranla“Ortakların ayni ve nakdi ihtiyaçlarını uygun koşullarda sağlıyor, pazarlama konusunda yardımcı oluyor.”cevabı alınmıştır. Anket katılımcısı kadınların büyük çoğunluğu (%61) Tire'de varlığını sürdürmekte olan kooperatiflerin, kadınların söz hakkına sahip olmaları konusunda etkili olmadıklarını düşünmektedirler. Anket katılımcısı çiftçi kadınların %92,2'si herhangi bir kooperatife ortak değildir. Kooperatif ortağı kadınların tamamı ortak olma nedenlerini“Ürünümü satın alacak ve değerlendirecek bir kuruluş olması”olarak belirtmişlerdir,“Tire'de yeni kurulacak bir tarımsal üretim kooperatifine ortak olmak ister misiniz?”sorusuna cevap %45,45 oranla“hayır”yanıtını vermişlerdir. Anket katılımcısı kadınlara“Yeni bir kooperatife ortak olmanız halinde aile içi statünüzün değişeceğini düşünüyor musunuz?”sorusu sorulduğunda %73 ile cevapları“Hayır”olmuştur. Yeni bir kooperatife ortak olmaları halinde aile içindeki statülerinin değişeceğini düşünen kadınlara (%27) söz konusu değişikliklerin neler olabileceği sorulduğunda“Aile içindeki yetkinliğim artabilir”,“Eşim beni kendisine karşı güç olarak görebilir”,“Ekonomik refah düzeyim artabilir”,“Tarımsal bilgimin daha fazla olduğu düşünülebilir”cevapları alınmıştır. Anket katılımcısı kadınların %75'i yeni bir kooperatife ortak olmaları halinde aileleri tarafından destek göreceklerini düşünürler. Kooperatif ortağı olmayan katılımcılara neden herhangi bir kooperatife ortak olmadıkları sorulduğunda“Kooperatifçilik zor bir iş”yanıtı alınmıştır. Anket katılımcısı çiftçi kadınlara“İyi bir kooperatiften beklentiniz nedir?”sorusu yöneltildiğinde kadınların %71'i“Teknik bilgi ve eğitim vermeli”,“Ortaklarının gelirini arttırmalı”,“Ortaklarının ürünlerini pazarlamalı”,“Düşük fiyattan girdi temin etmeli”ve“Güvenilir olmalı”cevaplarını birlikte vermişlerdir. Kooperatif ortağı olan kadınların %67'si, kooperatiflerinin yönetim kurulu – ortak ilişkilerini geliştirilebilir bulamaktadırlar. Yine kooperatif ortağı olan anket katılımcılarının %67'si kooperatif yönetim kurulu çalışmalarını başarılı bulup memnun olduklarını belirtirken, %42,86'sı da kooperatiflerinin ana sorununun“eğitim”olduğunu belirtmişlerdir. Kooperatif ortağı kadınlara kooperatiflerinden beklentilerinin gerçekleşme durumu sorulduğunda %62,5'lik oranla“iyi”cevabı alınmıştır. Anket katılımcısı kadınların yeni kurulacak kooperatiflerden beklentileri; Çiftçi kadınların sosyal konumları ve sorunlarında etkili olması, çiftçi kadınların ekonomik kazançlarındaki etki sağlaması, ürünlerin etkili pazarlanması, ürünlerin daha iyi fiyata değerlendirilmesi; üretim, işleme, pazarlama ve ihracat konusunda teknik destek, devlet destek ve yardımlarında yararlanmaya yardım, diğer kişi ve firmalarla etkili iş birliğine katkı, doğanın korunması ve geleneksel gıdaların sürdürülebilirliği konusunda etkidir. Bu araştırma ile İzmir'in Tire İlçesi'nin kırsal kesimlerinde yaşayan kadınların işgücüne ve üretime katılımları, tarımsal üretim kararlarına katılımları, kooperatifçilik eğilimleri ve kooperatiflerden beklentileri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tire District of Izmir has a serious importance in terms of agricultural production in Turkey. In plant production, especially in the district where perennial production is carried out, a significant amount of milk production is also carried out. This study examined women's participation in decision-making mechanisms in the agricultural production process (such as what to produce, how to produce, when and for how much to sell, borrowing tendencies, employment expansion in the enterprise, acquisition and use of factors of production) and investigated women's tendency to cooperate. Women farmers' willingness to organize under a cooperative umbrella was measured. Within the scope of the research, 77 women farmers living in rural areas of Tire participated in the survey and their average age was 51. 98.7% of the farmer women are married and 81.82% of them are primary school graduates. The husbands of the women are also primary school graduates with a rate of 81.82%. The number of individuals in farmer families varies between 4-5 people with 71% of the participants. Total cultivated land is 16 decares on average. The number of small cattle in the enterprises is generally below 8, while the number of cattle varies between 2 and 11. Farmer women are most active in planting and irrigation for crop production and in watering for animal production. While women's participation in decision-making processes in agricultural production was found to be high only in the 'decision on the product to be produced', women's effectiveness was found to be very low in all other processes. While 32% of farmer women stated that they were very effective in the decision-making process regarding the product to be produced, 51% stated that they were not effective at all in the new borrowing decisions in the enterprise. Women farmers primarily prefer cooperatives in order to earn high profits. According to women farmers, cooperatives are the least risky venture in buying and selling. Women farmers ranked cooperatives first in terms of the degree of advantage of marketing initiatives and economic profit for better farming. It was found that marketing services ranked first among the cooperative services preferred by women farmers. 90% of the farmer women stated that they had participated in a cooperative or solidarity activity before. 69% of the respondents think that they know what the concept of cooperatives is. When the respondents were asked about the advantages of a cooperative, 29% of the respondents answered 'It meets the in-kind and cash needs of the members under favourable conditions and helps them with marketing'. The majority of the women surveyed (61%) think that the cooperatives that exist in Tire are not effective in ensuring that women have a voice. 92.2% of the farmer women who participated in the survey are not partners of any cooperative. All of the women who are members of the co-operative stated the reason for becoming a partner as 'Having an organisation that will buy and evaluate my product'. When asked 'Would you like to be a partner in a new agricultural production cooperative to be established in Tire?', 45,45% of the respondents answered 'no'. When the survey participants were asked the question 'Do you think that your status within the family will change if you become a partner in a new cooperative?', 73% of them answered 'no'. When women (27%) who thought that their status in the family would change if they became a partner in a new cooperative were asked about the possible changes, the answers were 'My competence in the family may increase', 'My husband may see me as a force against him', 'My economic welfare level may increase', 'I may be considered to have more agricultural knowledge'. Seventy-five per cent of the women surveyed thought that they would be supported by their families if they became a partner in a new cooperative. When the respondents who were not cooperative members were asked why they were not a member of a cooperative, the answer was 'Cooperatives are a difficult business'. When asked 'What do you expect from a good cooperative?', 71% of the women responded 'It should provide technical information and training', 'It should increase the income of its members', 'It should market the products of its members', 'It should provide inputs at low prices' and 'It should be reliable'. Sixty-seven per cent of women who are co-operative members think that their co-operative's board of directors-membership relations can be improved. Again, 67% of the survey participants who are also cooperative members stated that they were satisfied with the work of the cooperative board of directors, while 42.86% stated that the main problem of their cooperative was 'education'. When women cooperative members were asked about the realisation of their expectations from their co-operatives, 62.5% responded 'good'. The expectations of the women survey participants from the new cooperatives to be established are; to be effective in the social position and problems of farmer women, to have an impact on the economic earnings of farmer women, to provide effective marketing of products, to evaluate the products at a better price; technical support in production, processing, marketing and export, assistance in benefiting from government support and assistance, contribution to effective cooperation with other individuals and companies, impact on the protection of nature and sustainability of traditional foods. This study investigated the labour force and production participation of women living in rural areas of Tire District of Izmir, their participation in agricultural production decisions, their tendency towards cooperatives and their expectations from cooperatives.