Madde ve ısı konusunda uygulanan analoji(benzeşim) üzerine bir araştırma
A research on analogy applied in matter and heat
- Tez No: 583913
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RENAN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen, Teknoloji, Madde, Isı, Analoji, Yöntem, Science, Technology, Matter, Heat, Analogy, Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Genellikle ülkelerin ileri refah seviyelerine ulaşmalarındaki en büyük faktör fen ve teknolojideki ilerlemeleridir. Bu da o ülkede fen okuryazar bireylerin artmasıyla direk ilişkilidir. Fen okuryazar bireylerin artması ise okullarda fen teknoloji derslerinin iyi işlenmesine bağlıdır. Fen ve Teknoloji dersinin daha iyi anlaşılabilmesi için dersin işlenmesinde pek çok öğretim yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemler içerisinde analoji yöntemi önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırma, Fen ve Teknoloji dersi madde ve ısı konusunda uygulanan analoji yönteminin öğrencilerin başarı düzeylerine ve öğrenilenlerin kalıcılığına etkisini araştırmayı amaçlayan deneme modelinde bir araştırmadır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında bir ortaokulun altıncı sınıf öğrencilerinden 20 öğrenci deney grubu ve 20 öğrenci kontrol grubu olarak seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak geçerliliği (madde güçlüğü, ayırt edicilik indisi) ve güvenirliği uzmanlar ve araştırmacı tarafından hesaplanan yirmi üç maddelik akademik başarı testi geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda analoji yöntemi ile ders işlenen öğrencilerin, milli eğitimde uygulanan mevcut yöntemle ders işlenen öğrencilere göre daha fazla başarı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Generally, the greatest factor in achieving advanced prosperity is the progress in science and technology. This is directly related to the increase of science literate individuals in that country. The increase of science literate individuals depends on the good processing of science technology courses in schools. In order to better understand Science and Technology course, many teaching methods are used in the course. Analogy method has an important place among these methods. This research is a research model which aims to investigate the effect of analogy method applied on matter and heat on the achievement levels of students and the permanence of the lessons learned in Science and Technology course. In the 2016- 2017 academic year, 20 students from sixth grade students of a secondary school were selected as experimental groups and 20 students as control groups. The validity (item difficulty, discriminant index) and reliability of the data collection tool was calculated by the experts and the researcher. As a result of the research, it was found that the students who were taught with analogy method had more success than the students who were taught with the current method applied in national education.