Obez ve obez olmayan bireylerde yeme tutumları, aile işlevleri ve benlik saygısı ilişkisi
The relationship between eating attitudes,family functions and self-esteem in obese and non-obese individuals
  1. Tez No: 583940
  2. Yazar: ÖZGE DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme tutumları, aile işlevleri, benlik saygısı, obezite, Eating attitudes, family functions, self esteem, obesity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Obez ve Obez Olmayan Bireylerde Yeme Tutumları, Aile İşlevleri Ve Benlik Saygısı İlişkisi Bu çalışmada 18-65 yaş aralığındaki obez ve obez olmayan yetişkinlerde yeme tutumları, aile işlevleri ve benlik saygısının karşılaştırması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 76 obez ve 108 obez olmayan yetişkin olmak üzere toplam 184 katılımcıya anket uygulanmıştır. Kullanılan anket formunda sosyodemografik veriler ile birlikte Yeme Tutumu Testi, Aile Değerlendirme Ölçeği ve Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği yer almaktadır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde SPSS kullanılırken, veri analizlerinde ki-kare, bağımsız örneklem t-test ve Pearson korelasyon analizine yer verilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre obez katılımcıların yeme bozukluğu düzeyleri obez olmayan gruptan anlamlı şekilde yüksektir. Bununla birlikte aile işlevlerinden kontrol, iletişim, duygusal tepki verebilme, gereken ilgiyi gösterme, davranış kontrolü ve genel işlevler obez olmayan grupta daha yüksek bulunmuştur. Benlik saygısı açısından yapılan karşılaştırmada ise obez olmayan bireylerin benlik saygısı düzeyinin anlamlı bir şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar yeme bozukluğu ve obezite gelişiminde olumsuz aile ilişkilerinin ve düşük benlik saygısının önemli etkenler olduğunu ortaya koymakta ve obezite tedavisinde aile işlevlerinin değerlendirilmesi ve benlik sayıgısının artırılmasına yönelik önlemler alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between eating attitudes, family functions and self-esteem in obese and non-obese individuals The aim of this study was to compare eating attitudes, family functions and self-esteem in obese and non-obese adults aged 18-65 years. For this purpose, a total of 184 participants (76 obese and 108 non-obese adults) were surveyed. The questionnaire includes Sociodemographic Data, Eating Attitude Test, Family Assessment Scale and Coopersmith Self-Esteem Scale. While SPSS was used in the evaluation of the research data, the data analysis included chi-square, independent sample t-test and Pearson correlation analysis. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the study, the eating disorder levels of obese participants were significantly higher than the non-obese group. However, control, communication, emotional response, need for attention, behavior control and general functions of family were found to be higher in the non-obese group. The self-esteem level of the non-obese individuals was found to be significantly higher. These results reveal that negatif family relationships and low self-esteem are important factors in the development of eating disorders and obesity and it is necessary to evaluate the family functions in obesity treatment and to take measures to increase the self-esteem.