Güzel sanatlar fakültelerinde müzik eğitimi alan öğrencilerin geleneksel Türk müziği derslerine yönelik tutum ve öz-yeterlik algılarının incelenmesi
Examination of attitudes and self-efficacy perceptions of students toward traditional turkish music courses, who take music education in faculties of fine arts
- Tez No: 583939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ SEVİM ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar fakülteleri, geleneksel Türk müziği dersleri, tutum, öz-yeterlik, Faculties of fine arts, traditional Turkish music lessons, attitude, self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Güzel Sanatlar Fakültelerinde müzik eğitimi alan öğrencilerin“Geleneksel Türk Müziği”derslerine yönelik tutum ve öz-yeterlik algılarının tespit edilmesidir. Bu derslere yönelik tutum ve algıların tespitinin eğitim ve öğretimin niteliğine katkı sağlaması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, nitel destekli olup, nicel verilere bağlı betimsel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama (survey) modelinde tasarlanmış ve çalışmada derecelendirilmiş likert ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre; GTM dersi alan öğrencilerin bu derslere yönelik tutum ve öz-yeterlik algı düzeylerinin öğrenim gördükleri üniversitelere göre farklılık gösterdiği, öğrencilerin tutum ve öz-yeterlik algılarının genel anlamda olumlu yönde olduğu ve paralellik gösterdiği, öğrencilerin genelinde GTHM derslerine yönelik tutum ve öz yeterlik algılarının GTSM'den daha olumlu olduğu, erkek öğrencilerin GTSM'ye kız öğrencilerin ise GTHM'ye yönelik tutum ve öz-yeterlik algılarının daha olumlu olduğu, 4. sınıf öğrencilerinin tutum ve öz-yeterlik algılarının 3. sınıf öğrencilerinden daha olumlu olduğu görülmekle birlikte öğrencilerin tutum ve öz-yeterlik algılarında cinsiyet ve sınıflarına göre anlamlı bir farklılık oluşmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda GTM dersi alan öğrencilerin bu derslere yönelik tutumlarının olumlu ve öz-yeterlik algılarının yüksek olduğu, tutumun öz yeterliği etkilediği, cinsiyet ve sınıf farklılıklarının öğrencilerin tutum ve öz-yeterlik algı düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The objective of this research is to determine students' attitudes and self-efficacy perceptions toward“Traditional Turkish Music”courses, who study music at Faculties of Fine Arts. It is aimed to contribute to the quality of education with determination of attitudes and perceptions toward these courses. Method: This is a qualitative study designed in the correlational survey model of descriptive research methods based on quantitative data, and the questionnaire technique was used. The scores of the Attitude and Self-Efficacy Perception Scales were obtained by SPSS software. To decide how to analyse data Shapiro-Wilk Normality Test, in single group scores comparison Wilcoxon Signed Ranks Test, two groups Mann-Whitney U test, and in more than two groups the One Way Anova test, to specify from which groups the differences arise the Bonferroni test, for the relationship between attitude and self-efficacy scores of TTFM (Traditional Turkish Folk Music) and TTCM (Traditional Turkish Classical Music) courses and the relations of these scores according to the university, gender and class variables The Pearson Correlation Test were used. Findings: According to the results, considering TTM course hours students receive at the universities they study, it has been found that students taking more TTM courses differed highly and students' attitudes and self-efficacy perceptions do not vary across gender and classes. Result: It has been resulted that attitude and self-efficacy perception levels of the students taking more TTM courses are superior to those taking fewer, attitude affects self-efficacy, and the gender and class differences do not make significant differences in students' attitude and self-efficacy perception levels.