Fotosentez konusunda iki aşamalı teşhis testi geliştirilmesi ve geçerlilik çalışması
Development of a two tier diagnostic tests on photosynthesis and validity study
  1. Tez No: 583973
  2. Yazar: EMİNE HAZEL GÜRLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: iki aşamalı teşhis testi, fotosentez, fotosentez teşhis testi, kavram yanılgısı, two-tier test, photosynthesis, photosynthesis diagnostic test, misconception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmada lise öğrencilerinin fotosentez konusundaki kavramları anlama düzeylerini ve olası kavram yanılgılarını belirlemeye yönelik; geçerliliği ve güvenilirliği yüksek iki aşamalı bir teşhis testi geliştirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden kesitsel tarama araştırması uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak 16 maddeden oluşan iki aşamalı fotosentez teşhis testi geliştirilmiştir. Çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Kayseri ilinde üç okulda 12. sınıfta öğrenim gören toplam 240 öğrenci oluşturmaktadır. Bulgular: Uygulamadan elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Çalışmanın geçerliliği uzman görüşleri ile sağlanmış ve güvenilirliği Cronbach alpha yöntemi ile 0.81 olarak hesaplanmıştır. Madde analizi sonuçlarına göre testin ortalama güçlük değeri 0.55 ve ortalama ayırt edicilik indeksi (değeri) 0.60 olarak hesaplanmıştır. Fotosentez konusunda literatürde mevcut veya yeni toplam 38 kavram yanılgısı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda iki aşamalı bir test nasıl geliştirilir, geçerliliği ve güvenilirliği nasıl sağlanır soruları cevaplanmıştır. İki aşamalı testlerin kavram yanılgılarını belirleme konusunda diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğu görülmüştür. Fotosentez konusunda öğrencilerin sahip olduğu kavram yanılgıları ve bilgi eksiklikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to develop a two-tier diagnostic test with high-level validity and reliability to determine the level of comprehension and potential misconceptions of high school students about the concepts of photosynthesis. Method: Cross-sectional research method of quantitative research methods were applied in this study. A two-tier photosynthesis diagnostic test consisting of 16 items was developed as a data collection tool. The study group consists of 240 students in 12th grade at three schools in Kayseri province during 2018-2019 academic year. Findings: Data collected in this study was analyzed. The validity of the study was provided by expert opinions and the reliability was calculated as 0.81 by Cronbach alpha method. Mean of item discrimination index and mean of item difficulty index were calculated as 0.55 and 0.60 respectively according to the item analysis results. Total 38 misconceptions that there are new or old in the literature were determined about of photosynthesis. Results: At the end of the study, the questions of how to develop a two-tier test and how to provide validity and reliability were answered. Two-tier tests were detected to be more advantageous than other methods in determining misconceptions. Students' misconceptions and lack of knowledge about photosynthesis were determined.