Sağlık turizmi kapsamında medikal turizmin değerlendirilmesi: Erzurum ölçeğinde bir uygulama
Evaluation of medical tourism under health tourism: An application in the Erzurum scale
  1. Tez No: 583974
  2. Yazar: MELİKE GENÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Kalkınma Planları'nda Medikal Turizm, Dünyada Medikal Turizm, Türkiye'de Medikal Turizm, Erzurum'da Medikal Turizm, Health Tourism, Medical Tourism, Medical Tourism In Development Plans, Medical Tourism In The World, Medical Tourism In Turkey, Medical Tourism In Erzurum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye'de ve dünyada özellikle son 15-20 yıldır gelişerek yaygınlaşan medikal turizm, çok hızlı büyüyen turizm faaliyetlerinden biri olarak görülmekte ve son zamanların gözde pazarlarından birini oluşturmaktadır. Dünyada tedavi amacıyla yapılan tıbbi seyahatler, geleneksel turizmin, medikal turizm ile entegre olmasını sağlamaktadır. Bilimsel araştırmalar ışığında medikal bir turistin, tatil amaçlı seyahate çıkan bir turiste göre, yaklaşık on iki kat fazla para harcadığı düşünüldüğünde, gelecekte medikal turizmin toplam turizm pastasından büyük paylar alacağı öngörülmektedir. Bu çalışma ile Erzurum'un sahip olduğu coğrafi, ekonomik ve kültürel değerleri açısından medikal turizmin kentin sosyo-ekonomik dokusunda yaratacağı katma değer ortaya konmuştur. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmından oluşan birinci bölümde sağlık turizminin kavramsal çerçevesi verilmiştir. İkinci bölümde medikal turizmin kavramsal çerçevesi verilmiş; medikal turizmin kalkınma planlarında, dünyada, Türkiye'de ve Erzurum'daki durumu incelenmiştir. Son bölümde ise çalışmanın amacı, konusu, önemi ve metodolojisine yer verilmiş; anket sonucunda elde edilen bulgular tablolar ile açıklanmış, sonuç ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Medical tourism which is developing and spreading in Turkey and all over the world especially in last 15-20 years is regarded one of the fastest growing tourism activities and constitutes one of the favorite markets in recent times. Medical travels, which are made for treatment purposes in the world, ensure that traditional tourism is integrated with medical tourism. In the light of scientific researches, medical tourism is predicted to take a large share from the tourism market in the future when it is considered that a medical tourist spends nearly twelve times more than a tourist who travels for vacation. With this work, the added value that the medical tourism will create in the socio-economic texture of Erzurum has been revealed in terms of the geographic, economic and cultural values of the city. This work consists of three parts. In the first part, the introduction, the conceptual framework of health tourism has been revealed. In the second part, the conceptual framework of medical tourism has been revealed; the situation of medical tourism in development plans, in Erzurum, in Turkey and in the world has been analyzed. In the last part, the aim, topic, importance and methodology of this study is given; all the findings which are produced as a result of questionaries are explained by tables and some suggestions are made.