Sağlık çalışanlarının prekaryalaşma deneyimleri ve mücadele biçimleri
Experiences and struggles of forms precarization of health care workers
  1. Tez No: 583977
  2. Yazar: DENİZ GÜNGÖR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ERKAN AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güvencesizlik, İstihdam, Prekarya, Sağlık Çalışanları, Precarity, Employement Precariousness, Health Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sağlık Çalışanlarının Prekaryalaşma Deneyimleri ve Mücadele Biçimleri Prekaryalaşma ve bunun etrafında ele alınan güvencesizlik kavramı, neoliberalizmin ve bu bağlamda biyopolitik üretim anlayışının bir yansıması olarak tartışılmaktadır. Kapitalist üretim ilişkilerindeki dönüşümler ve sermayenin uluslararasılaşmasıyla birlikte emek gücü koşulları farklı bir zeminde değerlendirilmektedir. Ücretli emekçiler esnek çalışma biçimleriyle istihdam edilerek sosyal güvenceden uzak, belirsiz süreli, geçici işlerde çalıştırılmakta ve işini kaybetme korkusu altında yaşama zamanları tahakküm altına alınmaktadır. Güvencesiz çalışma biçimlerinden biri de neoliberalizmin hem krizine hem de zaferine tanık olduğumuz süreçte sağlık alanı olduğu açıktır. Neoliberalizm, sağlıkta özelleştirmeler ve kamu harcamalarının azaltılmasına bağlı olarak bu alanda derin bir dönüşümü ortaya koymaktadır. Bu dönüşümün en temel uzanımı olarak sağlık çalışanları açısından özellikle taşeronlaşma noktasında güvencesiz çalışma hali ve prekaryalaşma deneyimleri olduğu görülmektedir. Bu tablo, eşit ve adil hizmet sunumunu hedefleyen sağlık politikaları açısından can alıcı olduğu gibi sağlık çalışanlarının etkin/verimli hizmet sunumu noktasında tartışılmaya değerdir. Bu doğrultuda araştırma, Ankara ili kamu hastanesinde 4/B statüsünde taşeron olarak istihdam edilen sağlık çalışanlarının prekaryalaşma deneyimlerini güvencesizlik kavramı çerçevesinde değerlendirmeyi hedeflemiştir. Araştırmada, deneyimlere ve bağlam dünyalarına odaklanıldığından“nitel araştırma yöntemi”ve buna bağlı olarak“fenemonolojik”model tercih edilmektedir. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak veriler, Ankara ilindeki bir kamu hastanesinde 4/B statüsünde çalışan 21 sağlık çalışanı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler, NVİVO 10.0 paket programı yardımıyla tematik olarak kodlanarak temalara ve alt temalara ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları, Güvencesizlik Olgusu Temelinde Çalışanlar:“4/B'li Olduğumuz İçin Bizim Mağduriyetimiz Kronik!”, Çalışma Hakkının Korunması Bağlamında Sendika, Sivil Toplum Kuruluşları ve Dernekler ve Gelecek:“Yaşamı Nasıl Kurgulayacağım?”temalarından oluşmaktadır. Araştırma sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda 4/B statüsünde çalışan sağlık çalışanlarının neoliberalizm odağında prekeryalaşma ve güvencesizlik deneyimleri belirlenen temalar üzerinden değerlendirilmekle birlikte mücadele biçimi olarak çokluk kavramı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Experiences and Struggles of Forms Precarization of Health Care Workers Precarious and the lack of precariousness discussed around it are discussed as an example of neoliberalism and the biopolitical mode of production in this context. Along with the transformation of capitalist production relations and the internationalization of the capital in this plane, labor conditions are assessed on a different ground. Paid laborers are employed in flexible working styles, working away from social security, in indefinite period, in temporary jobs and in times of living under the fear of losing their jobs are under domination. It is clear that one of the most burning areas of precarious work is the health field in the process of witnessing both the crisis and the victory of neoliberalism. It is clear that one of the most burning areas of precarious work is the health field in the process of witnessing both the crisis and the victory of neoliberalism. Neoliberalism, health privatizations and the reduction of public expenditure, reveals a profound transformation in this area. The most basic outcome of this transformation is the lack of precarious work and precarring experiences, especially at the point of contracting for health workers. This table is crucial in terms of health policies targeting equal and fair service provision, and is also worth discussing at the point of providing effective and efficient service for healthcare workers. In this direction, the research aimed to evaluate the precarious experience of health workers working as subcontractor workers with 4 / B status in the public hospital in Ankara within the framework of the concept of insecurity. As the research focuses on experiences and worlds of context, the“qualitative research method”and accordingly the“phenemological”model is preferred. Data were collected through a semi-structured interview form with 21 health workers working in a 4/B status in a public hospital in Ankara. The collected data were thematically coded with the help of NVİVO 10.0 package program and the themes and sub-themes were reached. The findings of the study consisted of 4/B ' Our Victims are Chronic!, Trade Union, Non-Governmental Organizations and Associations in the Context of Protection of the Right to Work and Future: How will I Edit Life? The findings obtained at the end of the research are expected to focus on the design of experiences of precarification and insecurity in the focus of neoliberalism of healthcare workers in 4/B status working.