Şirket akademilerinin organizasyon yapısı ve işleyişi üzerine bir araştırma
Research on the organizational structure and functioning of corporate university
- Tez No: 583995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket akademileri, yetiştirme ve geliştirme, öğrenme ve gelişim, Corporate university, training and development, learning and development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Teknolojik gelişmeler ve bereberinde getirdiği hızlı değişim süreçleri örgütlerin sürdürülebilir rekabet avantajı kazanması için öğrenme ve gelişim süreçlerine verdikleri önemi giderek artmaktadır. Şirket Akademileri bu gelişim çizgisinde örgütlerin öğrenme ve gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Örgütler kendilerine rekabet avantajı yaratacak bir kültürünü yaratmak, geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için; öğrenme ve gelişim süreçlerini Akademi çatısı altında birleştirerek, örgütün stratejilerini başarıyla hayata geçirmesine daha çok katkı sağlayacak, çalışanlarının ve diğer paydaşlarının öğrenme ve gelişim ihtiyaç, beklenti ve isteklerini karşılamak için Şirket Akademilerini kurmaktadır. Bu çalışmada Şirket Akademilerin organizasyonel yapıları ve işleyişlerine odaklanılarak Akademilerin amaçları, stratejik öncelikleri, bu doğrultuda oluşan organizasyonel yapıları, gelişimleri ve gelişmişlik düzeyleri, iş süreçleri ve ilişkileri incelenerek Akademilerin ortak ve farklılaşan organizasyonel stratejileri belirlenmeye çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak dokuz Şirket Akademisi üzerinden elde edilen veriler içerik analizlerine tabi tutularak çalışmanın bulguları oluşturulmuştur. Bulguların ilgili yazının yaklaşımlarıyla Şirket Akademilerinin Organizasyonel Yapıları ve İşleyişini aynı bağlamda açıklayabildiği görülmektedir. Şirket Akademilerinin organizasyonel stratejilerinin büyük ölçüde benzer olduğu ancak uygulama süreçlerinde gelişim düzeylerine bağlı olarak farklılaşmalarında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Technological developments and rapid change processes brought about by the organizations are gaining importance for learning and development processes in order to gain sustainable competitive advantage. Corporate Universities have started to play an important role in the learning and development processes of organizations in this development line. In order to create, develop and sustain a culture that will create competitive advantage for them; by combining learning and development processes under the umbrella of the Academy, and establishing Corporate Universities to meet the learning, development needs, expectations and desires of its employees and other stakeholders that will contribute more to the successful implementation of the strategies of the organization. In this study, by focusing on the organizational structures and functioning of Corporate Universities, the aims, strategic priorities, organizational structures, development and development levels of the academies, business processes and relations are examined and common and differentiated organizational strategies of the academies are determined. The data obtained from nine Corporate Universities were analyzed through content analysis using semi-structured interview technique, which is one of the qualitative research methods, and the findings of the study were formed. It is seen that the findings can explain the organizational structures and functioning of Corporate Universities in the same context with the approaches of the related literature. The organizational strategies of institutional universities were found to be largely similar but differentiated in their implementation processes depending on their level of development.