Figüratif resimde iç mekanda tekil form anlayışı
The concept of interior space and singular form in figurative painting
- Tez No: 584009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Form, Biçim, Perspektif, Kompozisyon, Figüratif Resim, Modern Resim, Form, Shape, Perspective, Composition, Figurative Painting, Modern
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, çağdaş figüratif yapıtların gerçekleştirilme-yaratma yönünün altında yatan temel resim prensipleri ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda iç mekân betimlemelerindeki figüratif yaklaşımların tekil form anlayışı içerisindeki estetik düzenini ve form gelişimini araştırmakla; modern figüratif yapıtların çoğul kompozisyon anlayışından tekil, yalın ve aza indirgenmiş kompozisyon anlayışına doğru gelişen biçim aşamalarını açıklamaktadır. Sanat yapıtında hem üretim hem de algılama tüketimi açısından bilmek ile görmek arasındaki işlev ve estetiğe dair ilişkinin çözümlenmesine gayret gösteren bu tez, resim sanatının öğrenilebilen-öğretilebilen bir eser üretme fonksiyonu olarak tanımlanabilmesine dikkat çekmektedir. Batı geleneğinde resim sanatının bir bilim gibi uygulanan kuramsal temellerinde; düzlem ve derinlik, kapalı form ve açık form, çokluk ve birlik, perspektif, harmoni, oran-orantı, ritim, denge, varyasyon, hareket, ekonomi gibi kavramsal tasarımın ifade araçları olan organizasyon ilkeleri bulunur. Bu ilkeler, nesneler dünyasındaki taklit unsuruyla ya da birebir taklidinin gerektirdiği ustalık ile kıyaslandığında asıl önemli olanın taklit edilenin değil yaratıcılık tarafını güçlendiren düzenleme ve kurgulama şekli olduğu sonucuna varılarak, klasik görme biçiminden modern çağın Aydınlanma hareketli insan odaklı öznel algısına dönüşümü irdelenmiştir. Seçilmiş modern yapıtların incelenmesinin ardından bir yüzyıl sonrasının çağdaş yapıtlarında görebildiğimiz, saf ve soyut bir temsile gidişin varlığı da sanat yapıtının içeriğinden biçim düzenine kayarak form yapısıyla ilgili sorunların çözümlenmeye başlandığı bir form tarihinin oluştuğunu kanıtlamış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study of contemporary figurative work-creation aspects underlying the realization is trying to demonstrate the basic principles of painting. in singular form of figurative approach in understanding the purpose of this description in the interior to investigate the aesthetics of the layout and form of development; explains the stages of form of modern figurative works developing from plural composition to singular, simple and reduced composition. This thesis, which strives to analyze the relation between the function and aesthetics between knowing and seeing in terms of both production and perception consumption in art work, draws attention to the definition of painting as a function that can be taught and taught.In the theoretical foundations of the art of painting applied as a science in the Western tradition; plane and depth, closed form and an open form, multiplicity and unity, perspective, harmony, proportion, rhythm, balance, variation, movement, organization principles, which include the expression conceptual design tools such as the economy. When these principles are compared with the imitation element in the world of objects or the mastery required by one-to-one imitation, it is concluded that the real important thing is not the imitation but the form of editing and constructing that reinforces the creativity side, and the transformation of the classical vision form from the modern era to the enlightened human-oriented subjective perception of the modern age is examined. After examining selected modern works, we can see in contemporary works after a century; The existence of a pure and abstract representation that has survived has shifted from the content of the artwork to the form order, proving that a form history was formed in which problems related to form structure began to be solved.