Lise 12. sınıf öğrencilerinin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik(FeTeMM) alanlarına yönelik ilgi ile fen ve teknoloji okuryazarlık özyeterlik algı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi üzerine bir araştırma
A research on the level of 12th grade students' interest towards science, technology, engineerıng and mathematics(STEM) field, and science and technology literacy self-efficacy perceptions in terms of certain variables
  1. Tez No: 584023
  2. Yazar: TUĞBA DİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE BARAN TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: FeTeMM alanları, Fen ve teknoloji okuryazarlık, Öz yeterlik, 12. sınıf öğrencileri, STEM fields, Science and technology literacy, Self-efficacy, Grade 12 students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, lise 12. sınıf öğrencilerinin FeTeMM alanlarına yönelik ilgi ile fen ve teknoloji okuryazarlık öz yeterlik algılarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem uygulanmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu, Diyarbakır ili merkez ve bazı ilçelerinde, 2018-2019 eğitimöğretim yılında 12. Sınıf düzeyinde eğitim-öğretim gören lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini nicel örneklem grubunda 818 (421 kadın, 396 erkek, 1 kişi cinsiyet belirtmemiştir), nitel örneklem grubunda ise 41 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrenciler, amaçlı tabaklı örnekleme yöntemi baz alınarak belirlenmiştir. Araştırma başlamadan önce araştırma yapılacak olan okulların farklı okul türleri olmasına dikkat edilmiştir. Bu okullar, her birinden üç tane olmak üzere yüksek, orta ve düşük okul giriş puanları göz önüne alınarak meslek lisesi (168) Anadolu lisesi(414) ve fen lisesi(236)olarak belirlenmiştir. Araştırmanın yapıldığı okul türleri kendi içinde farklı başarı düzeylerine sahiptir. Araştırmada öğrencilerin, xi fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına yönelik ilgi düzeylerini tespit etmek için 36 maddeden oluşan FETEMM kariyer alanları ilgi ölçeği kullanılmıştır. Bununla beraber araştırmaya katılan öğrencilerin fen ve teknoloji okuryazarlık öz yeterlik algı düzeylerini belirlemek için 33 maddeden oluşan Fen ve Teknoloji Okuryazarlık Öz yeterlik Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Yine öğrencilerin kişisel bilgilerini elde etmek amacı ile 7 maddeden oluşan kişisel bilgiler anketi katılımcı öğrencilere uygulanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan lise 12. sınıf öğrencilerinin FeTeMM alanlarına yönelik ilgilerine yönelik görüşlerini almak amacı ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, betimsel analiz, ANOVA testi ve bağımsız gruplat t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda çalışmaya katılan öğrencilerin FeTeMM alanları kariyer ilgi ile fen ve teknoloji okuryazarlık özyeterlik algı düzeylerinin anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türünün de FeTeMM alanları kariyer ilgi ile fen ve teknoloji okuryazarlık özyeterlik algı düzeylerinde etkili olduğu görülmüştür. Bununla beraber araştırmaya katılan katılımcıların ilgi ve okuryazarlık düzeylerinin bilimsel gelişmelerden haberdar olma, interneti kullanma durumu ve amacına göre anlamlı bir şekilde değiştiği görülmüştür. Öte yandan katılımcı gruptaki öğrencilerin FeTeMM alanları kariyer ilgilerinin ile fen ve teknoloji okuryazarlık özyeterlik algı düzeylerinin, çevrelerinde fen ve teknoloji alanlarında çalışan ve rol model olma durumuna göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Ayrıca katılımcı gruptaki öğrencilerin FeTeMM alanları kariyer ilgi düzeylerinin annelerinin eğitim ve meslek değişkenlerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Bununla beraber katılımcı gruptaki öğrencilerin ilgi düzeyleri babalarının eğitim durumlarına göre farklılaşırken meslek durumuna göre herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. FeTeMM alanlarına yönelik ilgilerin arttırılması için ortaöğretim kurumlarında, öğrenme ortamlarında, hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından önemli etkilerinin olacağı düşünüldüğünden, FeTeMM etkinliklerinin arttırılmasının yararlı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the interest in science and technology literacy self-efficacy perceptions of high school 12th grade students according to various variables. In this study, a mixed method was used in which quantitative and qualitative methods were used together. The participant group of the study is composed of high school students who are in some districts of Diyarbakır in the 2018-2019 academic year. The sample of the study consisted of 818 (421 females, 396 males) in the quantitative sample group and 41 students in the qualitative sample group. The students who participated in the study were determined based on purposeful sampling method. Before the starting of the study, it was well-considered that the xiii schools to be surveyed were different school types. These schools were determined -three of each- as vocational high school, anatolian high school and science high school by taking into account the high, medium and low school scores of students. The types of schools in which the research is conducted have different levels of achievement. In order to determine the students' interest level in science, technology, engineering and mathematics fields, STEM career fields interest scale which is composed of 36 items was used. In addition, the Science and Technology Literacy Self-Efficacy Scale, consisting of 33 items, was used as a data collection tool to determine the science and technology literacy self-efficacy perception levels of the students. The personal information questionnaire consisting of 7 items was applied to the students to obtain the personal information of the students. In addition, semi-structured interviews were conducted in order to get their opinions about the interests of the 12th grade students attending the research in their fields. The data obtained in this study were analyzed by using descriptive analysis, ANOVA test and independent groups t-test. As a result of the research, it was determined that the career interest and self-efficacy levels of science and technology literacy differed significantly in STEM fields. The type of school where the students participated in the study was found to be effective on STEM areas, career interest, and science and technology literacy selfefficacy perception levels. On the other hand, it was seen that the interest and literacy levels of the participants participated in the study changed significantly according to the scientific developments and their usage and purpose. On the other hand, there were significant differences with between the career interests in STEM fields of the students the level of perception of selfefficacy in the fields of science and technology and a role model who working in the fields of science and technology. In addition, it was determined that the career interest levels of the students differed according to the education and occupational variables of their mothers. While the level of STEM interest of the students varied according to their fathers' educational status, no change was observed according to their fathers' jobs. It can be said that it would be beneficial to increase the efficiency of STEM activities in order to increase the interest in STEM fields in high schools. Because it is thought that there is important for both students and teachers.