Düzce ilindeki mutfak çalışanlarının iş güvenliği bilgi düzeylerinin saptanması ve kaza geçirme oranlarıyla karşılaştırılması
Determination and comparison of labor safety knowledge levels and accidental ratios of kitchen staff in duzce province
  1. Tez No: 584052
  2. Yazar: METE HAN ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA SAVAŞ AYBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Nutrition and Dietetics, Food Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak çalışanları, İş güvenliği bilgi düzeyleri, Mutfak kazaları, Kitchen workers, Labor safety knowledge levels, Kitchen accidents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Mutfaklar çeşitli risk ve tehlikelerin bir arada bulunduğu çalışma alanlarıdır. İş kapasitesinin üzerinde, yoğun, uzun çalışma temposu, eğitimsiz çalışan gücü gibi bir çok etmen sebebiyle mutfak faaliyetleri risk ve tehlikeler açısından büyük önem taşımaktadır. Günümüz yiyecek içecek endüstrisi eğitimli iş gücünün yanı sıra önemli oranda mesleki eğitim almamış iş gücünden de yararlanmaktadır. Mesleki yüksek öğretim mezunlarının yanı sıra alaylı ustalar, iş bulamadığı için garsonluk yapan servis elemanları, bulaşıkçılar karşılaşabilecek kaza çeşitliliği oldukça zengin mutfak hizmetlerini daha da tehlikeli bir duruma sokmaktadır. Mesleki eğitim sadece işin nasıl yapılacağını değil, çalışma güvenliğini de kapsayan bir sahadır. Yapılan araştırmalar eğitim düzeyi arttıkça iş kazalarına karşı kaderci bakış açısının azaldığını göstermektedir. Bunun yanı sıra mesleki eğitimden bağımsız olarak sektöre yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri de kazaların önlenmesi açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu tez çalışması, çeşitli branşlardaki mutfak çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeylerini, genel sosyodemografik veriler ile kaza geçirme oranları ışığında karşılaştırmak, riskleri belirlemek, bunun yanı sıra alınabilecek önlem ve tavsiyeleri sunmak amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kitchens are the one of main working areas where various risks and dangers are combined. Kitchen activities are very important in terms of risks and dangers due to many factors such as intensive, long working tempo and untrained working power. Today, the food and beverage industry, as well as the educated work force, still benefits from a significantly lower labor force. Along with vocational higher education graduates and craftsmen, uneducated personnel work as service staff and dishwasher because of the fact that they could not find another job, make the kitchen services more dangerous. Vocational education is a field that covers not only how to do the work but also the work safety. Studies show that while the level of education increases the fatalistic view on occupational accidents decreases. In addition, regardless of vocational training, occupational health and safety trainings for the sector, are also of great importance in terms of preventing accidents. This thesis study was carried out to compare occupational health and safety knowledge levels of kitchen workers in various branches in the light of general socio-demographic data and accident rate, to determine risks and to provide measures and recommendations.