Future projection for Syrian food industry
Suriye'de gıda endüstrisi üzerine öngörüler
  1. Tez No: 584082
  2. Yazar: YASEMİN GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Gıda, Tarım, Gıda Endüstrisi, Ekonomi, Syria, Food, Agriculture, Food Industry, Economy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Suriye, ekonomisi gıda ve tarım sektörlerine dayalı, orta gelirli, gelişmekte olan bir ülkedir. Ancak Mart 2011 yılında başlamış olan kriz ile ülkenin gıda ve tarımsal endüstrileri ağır bir şekilde etkilenmiştir. Ülkedeki birçok üretim tesisi ve seralar, sulama kanalları ve sulama pompaları gibi tarımsal ekipmanlar zarar görürken, ülkenin tarımsal üretiminde de büyük ölçüde gerileme görülmüştür. Bunun gelecekte gıda ihtiyaçlarını karşılama konusunda da ülkeyi olumsuz etkileyeceği öngörülmektedir. Bu çalışmada, Suriye'nin 2020, 2030, 2040 ve 2050 yılları için gıda ve besinsel enerji ihtiyaçları ülkenin kriz öncesi gereksinimleri ve kapasitesi değerlendirilerek hesaplanmıştır. Suriye'de beslenme ihtiyaçlarını karşılamak ve yatırım öngörülerini belirlemek için farklı sektör ve gıda gruplarına bağlı olarak gıda ihtiyaçları (ton/yıl) hesaplanmıştır. Tarımsal üretimin iyileştirilmesi için ülkede tarımsal sektördeki eksiklikler belirlemiştir. Bu çalışma ile ülkenin tarımsal yeterliliği değerlendirilerek rehabilitasyon sürecinde atılacak esas adımlar için rehberlik edecek bir döküman sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Syria is a middle-income developing country with an economy that heavily depends on the food and agricultural sectors. However, with the crisis, which started in March 2011, Syria's food and agricultural industries have been badly affected. While the most of the processing factories and agricultural facilities such as greenhouses, irrigation canals and pumps have been damaged in the conflict areas, this resulted in a huge recession in the agricultural productivity of Syria. It is estimated that this will impact the country to meet the future food requirements as well. In this study the food and energy (nutritional) requirements in Syria for the years 2020, 2030, 2040 and 2050 were calculated by assessing the demand and capacity of the country before the Syrian crisis. The food requirements (ton/year) based on the various sectors and food groups were calculated, which were used to determine the amount of food to feed Syria and investment projections on the food sector. For the enhancement of the agricultural productivity, shortcomings in the sector were identified. It is aimed to provide a guidance on which basic steps should be taken during the rehabilitation period by assessing the agricultural self-sufficiency of Syria.