Analyzing the obstacles of electronic commerce: A study of sample companies operating in Sulaymaniyah city
Elektronik ticaretin hükümlerinin analizi: Sulaymanıyah şehirde çalışan örnek şirketler bir çalışması
- Tez No: 584110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ARVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, E-Ticaret ve Elektronik Ticaretin Engelleri, Economy, E-commerce, and Obstacles of Electronic Commerce
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
E-ticaretin özellikle batı ülkelerinde küresel sınırlarda yayılması önemli bir düzeye ulaştı. Böylece, e-ticaret, işletmelerin, kurumların ve departmanların da dahil olduğu çeşitli taraflar arasında ekonomik faaliyetlerin teşvik edilmesi için yeterli bir motor haline gelir ve bu, kuruluşların ürünlerinin maruz kaldığı büyük pazarlar yaratma açıklığı verir. Dolayısıyla bu, tanıtım kanallarıyla en kârlı yolları bulmak ve modern ödeme ve ödeme sistemlerine güvenerek, elektronik yollarla müşteri ve yeni pazarları aramak isteyenler için bir fırsat. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı elektronik ticaretin önündeki engelleri analiz etmektir. Sonuçlar, Süleymaniye şehrinde elektronik ticarette önemli bir engelin olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Süleymaniye şehrinde e-ticaret uygulamalarının yapılmasının önünde insani engel var. Temel olarak e-ticaret uygulamalarında çalışanlar arasında farkındalık eksikliği vardı. Çalışma ayrıca yöneticiler arasında elektronik ticaretin önemine dair bilgi eksikliği olduğunu da doğruladı. Ayrıca, bölgedeki elektronik ticaretle ilgili tüketici kültürü sınırlıdır. E-ticaret işlemlerinin teknolojik engelleri, özellikle elektronik altyapının zayıflığı ve bölgedeki kültür ve elektronik bilincinin zayıflığı var. Ayrıca, Süleymaniye kentinde ve bölgedeki birçok şirket yavaş internet problemi ile karşı karşıya kaldı. Sonuçlar yasal engelleri buldu, bu yüzden elektronik ticaretin doğasını ve kapsamını netleştiren bir eksiklik vardı ya da yeterince yasa yoktu. Sonuçlar ayrıca, elektronik ticarette kritik bir siyasi veya hükümet engelinin olmadığını da doğruladı.
Özet (Çeviri)
The spread of e-commerce in the global borders particularly in the western countries reached a significant level. Thus, e-commerce becomes a capable engine for stimulating the economic activities among the various parties including businesses, institutions, and different economic sectors, that provides an opening to the creation of large markets in which products and services of organizations are exposed. Therefore, this is a prospect for those seeking to find the most profitable ways to promote and search for new clients and markets, over electronic means based on new payment and payment systems. Consequently, the main purpose of this study was to analyze the obstacles to e-commerce. The results revealed that there were financial obstacles to electronic commerce at a significant level in Sulaymaniyah city. Also, there is a human obstacle in front of operating e-commerce applications. Mainly there was a lack of awareness among employees on e-commerce applications. The study also confirmed that there was a lack of knowledge among managers of the importance of electronic commerce. Further, the consumer culture in the region about electronic commerce is limited. There are the technological obstacles to e-commerce operations, particularly the weakness of electronic infrastructure, and weakness of the culture and electronic awareness in the region. Besides, many companies in the Sulaimaniyah city and the region faced the problem of slow internet. The results found the legal obstacles, so, there was a lack or not enough laws to clarify the nature and scope of electronic commerce. The results also confirmed that there were no critical political or governmental obstacles to electronic commerce.