Açıklanamayan infertilite olgularında vitamin d düzeyleri ve bu düzeylerin ovulasyon indüksiyon parametreleri ile ilişkisi
Vitamin d levels in unexplained infertility cases and its relationship with ovulation induction parameters
  1. Tez No: 584147
  2. Yazar: SEFANUR GAMZE KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ENSARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: açıklanamayan infertilite, 25 (OH) D3, IUI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
KARACA SG. Açıklanamayan infertilite olgularında vitamin düzeyleri ve bu düzeylerin ovulasyon indüksiyon parametreleri ile ilişkisi Sağlık Bilimler Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İnfertilite Kliniği, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Tezi, Ankara, 2019. .Amaç: Açıklanamayan infertilite olgularında 25-hidroksi vitamin D ( 25(OH)D) ile ovulasyon parametreleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıpta Uzmanlık Eğitim Komitesinden onay alındıktan sonra, 01.08.2018 ile 01.08.2019 tarihleri arasında 1 yıl süreyle Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları ve Doğum Araştırma Hastanesi infertilite polikliniğine başvuran, değerlendirmede açıklanamayan infertilite olarak tanımlanmış hastaların retrospektif analizi yapılmıştır. Kontrol grubu; aile planlaması polikliniğine başvuran fertil olduğu bilinen, aynı zaman aralığında randomize olarak seçilmiş 104 hastadan oluşmaktadır. 45 yaş üstü hastalar, sigara ,alkol kullanımı olan hastalar, (polikistik over sendromu) PCOS, hiperprolaktinemi, tubal faktör, erkek faktörün olduğu hastalar, herhangi bir malabsorbsiyon hastalığı olanlar, tiroid, adrenal ve endokrin hastalığı olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: D vitamin düzeyi 20ng/ml'nin altında olan kişilerin endometriyum kalınlık değerleri, D vitamin düzeyi 20 ve üzerinde olan kişilerin yaşı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazladır. Gruplar arasında gravida ve abort sayıları arasında anlamlı düzeyde farklılık vardır (p0,05). Açıklanamayan infertilite olgularında 25 (OH)D düzeyi ile geçirilmiş abortus sayısı arasında pozitif yönde çok zayıf şiddette korelasyon ilişkisi olduğu saptandı. Sonuç: D vitamini düzeyinde düşüklük düşük reprodüktif aktivite ve düşük reprodüktif sonuçlarla birliktedir. Literatürün aksine, çalışmamızda geçirilmiş abort sayısı ile 25 (OH) D düzeyi arasında korelasyon bulunmasından dolayı bu konuda yapılacak çalışmalar arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
KARACA SG. Vitamin levels in unexplained infertility cases and their relationship with ovulation induction parameters Ankara Etlik Zübeyde Hanım Obstetrics and Gynecology Training and Research Hospital, Infertility Clinic, Obstetrics and Gynecology Thesis, Ankara, 2019 Aim:In this thesis, we aimed to evaluate the effect of 25 (OH) D3 in unexplained infertility, Materials And Methods: In this study, after obtaining approval from the Medical Specialist Education Committee of Health Sciences University, a retrospective analysis of unexplained infertility patients who were admitted to the infertility outpatient clinic of Ankara Etlik Zübeyde Hanım Gynecology and Obstetrics Research Hospital between 01.08.2018 and 01.08.2019 for a year was performed. Control group; the study consisted of 104 randomly selected patients who applied to family planning outpatient clinic. Patients over 45 years of age, smoking, alcohol use, PCOS, hyperprolactinemia, tubal factor, male factor, any malabsorption disease, thyroid, adrenal and endocrine disease were not included in the study. Results: Endometrial thickness values were significantly higher in subjects with vitamin D levels below 20ng/ml and the age of those with vitamin D levels above 20 years. There was a significant difference between the gravida and abortion numbers between the groups (p 0.05). In unexplained infertility cases 25. There is a positive correlation between the number of previous abortion and very weak correlation. Conclusion: Contrary to the literature, since there is a correlation between the number of abortions and 25 (OH) D3 levels in our study, studies on this subject should be increased. Keyword: unexplained infertility, 25 (OH) D3, IUI