Hürriyet Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran tip-2 diabetes mellitus tanılı hastalarda evde şeker ölçüm sıklığı ve HBA1C ile ilişkisi
Self-monitoring blood glucose (SMBG) frequency and its relationship with hba1c of type-2 diabetes in patients with mellitus who admitted hürriyet education family health center
  1. Tez No: 584161
  2. Yazar: UMUT BURAK ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, HbA1c, evde glukoz ölçümü, Type 2 Diabetes Mellitus, HbA1c, self-monitoring of blood glucose, SMBG
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
AMAÇ: Kendi kendine kan şekeri takibi yapmak, Diabetes Mellitus takibinde ve komplikasyonların önlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmamızda Hürriyet Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran hastaların kendi kendine glukoz ölçüm sıklıklarını HbA1c üzerine olan etkisini incelemeyi ve ikincil olarak sosyodemografik ve diğer fiziksel özelliklerin Hba1c üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Çalışmamızda aile sağlığı merkezimize başvuran tip 2 diyabet tanılı 156 kişi katılmıştır. Hastalara kendi kendine kan şekeri ölçme sıklıkları ve ayrıca hastaların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durumu, alkol/sigara alışkanlıkları, kronik hastalık öyküleri, kaç yıldır DM hastası olduğu, tedavi ve diyete uyumu, HbA1c değeri gibi faktörler incelendi. BULGULAR: Tip 2 diabetes mellituslu 156 hasta çalışmaya alındı. Hastaların %41,7'i (n=65) erkek), %58,3'ü (n=91) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 59,7±0,79 olarak tespit edildi. Evde kendi kendine ölçüm sıklığı ile yüksek HbA1c arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Hiperlipidemi olması, şeker ölçüm cihazı sahibi olmak, diyabet eğitimi almış olmak ile yüksek HbA1c değeri ilişkili bulundu. Egzersiz önerisi almak ve düzenli kan şekeri ölçmek ile düşük HbA1c değeri arasında anlamlı ilişki saptandı. Medeni durum, eğitim seviyesi, sigara/alkol kullanımı, düzenli doktor kontrolü, diyet uyumu, tedavi uyumu ile HbA1c seviyesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. SONUÇ: Kendi kendine kan şekeri takibi hastayı ve doktoru diyet, fiziksel aktivite ve diyabet ilaçlarının düzenlenmesi için yönlendirici bir araç olarak değerlendirilmelidir. Hipergliseminin tespiti halinde tedavi ve yaşam tarzında gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Kan şekeri ölçüm sıklığının HbA1c üzerine olan etkisini daha iyi inceleyebilmek için randomize kontrollü klinik çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Self-monitoring of blood sugar has a primary role in the follow-up of Diabetes Mellitus and prevention of complications. This study aimed to investigate the effect of self-monitoring blood glucose (SMBG) frequency on HbA1c and the effect of demographic and other physical characteristics on Hba1c. PATIENTS AND METHODS: 156 people with type 2 diabetes mellitus participated in this study. Self-monitoring blood glucose (SMBG) frequency and age, gender, educational status, marital status, alcohol/smoking habits, chronic diseases, duration of diabetes, treatment and diet compliance, and HbA1c levels were evaluated. RESULTS: 156 people with type 2 diabetes mellitus participated. 41.7% (n = 65) of the patients were male and 58.3% (n = 91) were female. The mean age of the patients was 59.7 ± 0.79 years. High HbA1c levels observed in patients who self-monitoring blood glucose more often. Hyperlipidemia, owning glucometer, having diabetes education were associated with high HbA1c levels. A significant association was observed between exercise recommendation and regular blood glucose measurement and low HbA1c value. No significant association observed between marital status, education level, smoking/alcohol use, regular doctor control, diet/treatment compliance, and HbA1c level. CONCLUSION: Self-monitoring blood glucose (SMBG) is considered as a guiding tool for the regulation of diet, physical activity and diabetes treatment for patient and physicians. When hyperlipidemia is detected, lifestyle and treatment must be changed. Randomized controlled trials will be beneficial for evaluating the effect of self-monitoring blood glucose (SMBG) frequency on HbA1c.