Şiddete uğrayan kadınlara yönelik sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler: Ankara ili örneği
Social benefits and social services for women subjected to violence: example of Ankara province
- Tez No: 584208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUKADDES ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Yardımlar, Sosyal Hizmetler, Kadına Yönelik Şiddet, Konukevi, Kadın Danışma Merkezi, Social Benefits, Social Services, Violence Against Woman, Women's Shelter, Women's Counseling Centers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kadına yönelik şiddet, yıllardır tüm dünyada devam eden bir sorun olmuştur. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren uluslararası ortamlarda yapılan konferans, toplantı, sözleşme ve düzenlemelerle tartışılmıştır. Günümüzde de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı bir insan hakkı ihlali olarak, tartışılmaya ve güncelliğini korumaya devam etmektedir. Türkiye'de şiddete karşı duruş, 1980'li yıllarda kadın hareketleriyle başlamıştır. 1980'lerin sonunda başlayan kurumsallaşma süreci 1990'larda devam etmiştir. Sonraki yıllarda yapılan düzenlemelerle yasal bir zemine oturtularak, mevcut durumuna ulaşmıştır. Türkiye'de; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sorumluluğu ve koordinesinde, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler yürütülmektedir. Kadına yönelik politikalar da yine aynı Bakanlık tarafından icra edilmektedir. Şiddete uğrayan kadınlara yönelik sosyal yardım ve hizmet uygulamaları ise; Bakanlık bağlısı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülmektedir. Söz konusu uygulamalar; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, ilk kabul birimleri, konukevleri, Kadın Danışma Merkezleri ve STK'lara ait Danışma Merkezleri etrafında şekillenmektedir. Anılan sosyal yardım ve hizmetler hangi kurum ve kuruluş tarafından yapılırsa yapılsın, temel amacı; kadının güçlü bir şekilde, kimseye bağlı olmadan, tek başına hayatına devam etmesini sağlamaktır. Çalışmada amaç; şiddete uğrayan kadınlara yönelik Türkiye geneli ve Ankara ili özelindeki sosyal yardım ve sosyal hizmet uygulamaları ile faaliyetlere yönelik araştırma ve incelemedir.
Özet (Çeviri)
Violence against women has been a continuing problem all over the world for years. It has been debated with conferences, meetings, contracts and regulations in international environments since the second half of the twentieth century. Today, as an infringement of the human right based on social gender inequality, it continues to be discussed and keep up to date. In Turkey, stand against violence began with the women's movements in the 1980s. The institutionalization process began at the end of 1980s and continued in the 1990s. It was established on a legal basis with the regulations made in the following years and reached its current status. In Turkey; social benefits and social services are carried out and coordinated under the responsibility of The Ministry of Family, Labour and Social Services. The policies directed at women are carried out by the same Ministry too. Social benefit and service practices for women subjected to violence are under the coordination of General Directorate on the Status of Women. That practices have been shaped around Violence Prevention and Monitoring Centers, first admission units, women's shelters, Women's Counseling Centers and Non-Governmental Organizations' Counseling Centers. The main purpose of that social benefit and services applied by which institution and organization to provide the woman to continue her life alone, in a strong way and without being dependent on anyone. The purpose of this study is to investigate and examine social benefit and social service practices and activities for women subjected to violence in general of Turkey and in Ankara.