Görme engelliler için gömülü kabartma sesli algılama sistemi
Tactile, embedded, audible sensation system for blind people
  1. Tez No: 584305
  2. Yazar: KEMAL KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sesligöz, Duyarlı hatlar, Sesli kabartma hatlar, Sesli erişim, Görme engelli yönlendirme, Audible eye, Sensitive lines, Voice relief lines, Voice access, Visual impairment orientation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET GÖRME ENGELLİLER İÇİN KABARTMA, SESLİ ALGILAMA SİSTEMİ KARAOĞLAN, Kemal Yüksek Lisans Tezi, Fizik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zihni ÖZTÜRK April 2019 59 sayfa Görme engelli bireylerin konutlarının dışına çıkınca başka bir insandan destek almadan dolaşmaları, çevrelerini algılamaları mümkün olamamaktadır. Şehirde ve tüm yerleşim alanlarında gideceği yere ulaşmak için yardım almakta, bir kapıya veya girişe geldiğinde, yada bir cadde sokak başına geldiğinde hangi cadde, sokak, bina veya kurum olduğunu bilmemektedir. Bu nedenle görme engelli bireye bir başka kişi rehberlik yapmakta, bu durum ise görme engelli bireyin bireysel yaşam olanaklarını kısıtlamaktadır. Bu amaçla geliştirilen duyarlı hat adı verilen kabartmalı düz çizgiler ve kabartmalı noktalar içeren kaldırımlara, koridorlara ve yürüyüş yollarına döşenen kaplama ve karolaryeterli olmamakta sadece görme engelli bireyin bir hattı takip etmesini sağlamakta ve hattın sonundaki noktalı kabartmalardan hattın sonuna geldiğini anlamaktadır. Bu hatlarda yürürken nereye doğru yürüdüğünü, yürüdüğü yönün sonunda nereye varacağını, sonuna geldiği yolun ve kavşağın neresi olduğunu öğrenememektedir. Bu nedenle tekrar bir desteğe veya bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Bu tez çalışması görme engelli bireylerin kullanacağı, gidecekleri yeri sesli algılamalarını sağlayan bir sistemi incelemektedir. Kullanıcının elinde taşıdığı, baston, kablosuz gözlük ve kulaklık, uzunluğu değişebilen bastonu ve ilgili yere yerleştirilen, yüzeye, kaldırım yürüyüş hattına gömülebilen, iç ve dış mekanlarda kullanılabilen bilgi verici üniteden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TACTILE, EMBEDDED, AUDIBLE SENSATION SYSTEM FOR BLIND PEOPLE KARAOĞLAN, Kemal M.Sc. in Physical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zihni ÖZTÜRK April 2019 59 pages It is not possible for visually impaired individuals to move around without getting support from another person when they go out of their houses and perceive their surroundings. He gets help to get to where he is going in the city and in all settlements, he does not know which street, street, building or institution he is when he comes to a door or entrance, when he comes to a street. For this reason, the visually impaired individual is guiding another person, which limits the individual life opportunities of the visually impaired individual. For this purpose, dots called the sensitive line, which are developed for this purpose, are not sufficient but only allow the visually impaired person to follow a line and realize that the end of the line is at the end of the line. You can not find out where you are walking, where you will be at the end of your walk, where you end up, and where the junction is. For this reason, he needs a support or knowledge again.This thesis study examines a system that allows the visually impaired individuals to use and perceive the place to go. It consists of a cane, wireless glasses and earphone, a movable cane carried by the user, and an informative unit which can be placed on the surface, buried in the pavement walkway and used indoors and outdoors