Investigating the roles of adverse childhood experiences and father involvement on the transmission of early maladaptive schemas
Erken dönem şemaların aktarımında erken dönem olumsuz yaşantıların ve baba katılımının rolünün incelenmesi
- Tez No: 584372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantıları, Baba Katılımı, Şema Aktarımı, Early Maladaptive Schemas (EMS), Adverse Childhood Experiences, Father Involvement, Schema Transmission
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Şema Kuramı (Young, 1990), erken dönem uyum bozucu şemaların, çocukluk dönemindeki temel duygusal gereksinimlerin yeterince karşılanmamasından kaynaklandığını öne sürmektedir. Buna rağmen, ebeveynin sahip olduğu erken dönem uyumsuz şemalar ile çocuğun sahip olduğu erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişki ile ilgili sınırlı sayıda çalışma yer almaktadır. Bu çalışma, ebeveynin kopukluk ve reddedilme alanındaki şemaları ile çocuğun kopukluk ve reddedilme alanındaki şemaları arasındaki ilişkinin temelini oluşturan mekanizmaları araştırmıştır. Çalışmaya 179 anne-ergen çifti katılmıştır. 179 ergen Young Şema Ölçeği- Kısa Form- 3'ü, Çocukluk Dönemi Örselenme Yaşantıları Ölçeği'ni, Baba Katılımı Ölçeği'ni ve Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği'ni ve anneler ise sadece Young Şema Ölçeği- Kısa Form- 3'ü doldurmuştur. Sonuçlar, annelerin kopukluk ve reddedilme şema alanı ile ilgili şemalarının, çocuklarının aynı alanla ilgili şemalarını anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir. Çocukluk çağı olumsuz yaşantıları ise, yalnızca baba katılımının düşük olduğu durumda bu ilişkiye aracılık etmiştir. Bu çalışma, erken dönem uyum bozucu şemaların, özellikle babalar çocuk yetiştirme konusunda yeterli destek sağlamadıklarında, çocukluk dönemi olumsuz yaşantıları yoluyla bir nesilden diğerine aktarıldıklarını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Schema Theory (Young, 1990) assumes that early maladaptive schemas (EMSs) are formed due to unsatisfied core emotional needs in childhood. Surprisingly, there is limited research about the association between parent's EMS and child's EMS. The current study investigated the mechanisms underlying the relationship between the parent's disconnection and rejection schemas and the child's disconnection and rejection schemas. 179 mother-late adolescent dyads participated to the study. 179 late adolescents completed Young Schema Questionnaire- Short Form-3 (YSQ-SF3), Childhood Trauma Questionnaire, Father Involvement Scale, and Resilience Scale and their mothers completed only YSQ-SF3. The results demonstrated that mothers' EMSs related to disconnection and rejection schema domain significantly predicted their children's EMSs related to the same domain. Adverse childhood experiences also significantly mediated this relationship only when father involvement was low. The current study provides evidence that EMSs are passed on from one generation to the next through adverse childhood experiences especially when fathers do not provide enough support in child rearing.