Ptolemaiosların Küçük Asia ve Ege politikası (M.Ö. 305-30)
Asia Minor and Aegean policy of the Ptolemaic (305-30 bc)
  1. Tez No: 584381
  2. Yazar: EBRU ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Büyük İskender, Diodokhoi, Ptolemaios, Küçük Asia, Egypt, Alexander the Great, Diadochoi, Ptolemy, Asia Minor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Kuzey Afrika'da MÖ 10000 yılında başlayan iklimsel değişiklik MÖ 2500'e kadar nemli ve kurak iklim arasında birkaç kez değişime uğramış ve MÖ 2500 de ise bol su kaynaklarına sahip olduğu bilinen Sahra'nın kurak bir çöle dönüşmesi sonucu insanlar Nil Nehri gibi su kaynaklarının yakınına göç etmiştir. Nil Nehri sayesinde Mısır medeniyeti süreç içerisinde oluşmaya başladığı Herodotos'un“Mısır, Nil'in armağanıdır.”şeklindeki sözünden de anlaşılmaktadır. Ayrıca Nil Vadisi, Ptolemaios hanedanlığı için tahıl ambarı olarak Akdeniz ticaretinde önemli bir yere sahip olmasının yanı sıra Attika içlerinden gelen ürünlerin yine Akdeniz ülkelerine pazarlanmasına olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda da Ptolemaios hanedanlığı Güney Anadolu sahilleri ve Ege Adaları üzerinden giden deniz ticaret yolları üzerinde de egemen olmak istemişlerdir. Büyük İskender'in çocukluk arkadaşından biri olan I. Ptolemaios, Büyük İskender'in MÖ 323 yılında ölümünün ardından imparatorluk topraklarını ele geçirmek için yaşanan Diodokhoi mücadelelerin sonucunda MÖ 305 yılında Mısır'a hakim olmuştur. I. Ptolemaios iktidarlığında izlenen politika sayesinde Kyrenaika, Kypros ve Koele Syria'nın alınmasıyla çekirdek bölge oluşturulmuş, Ege'de yayılmacılık politikası başlamış, Asia'nın güney kıyılarından olan Karia, Lykia gibi bölgelerde Ptolemaios hakimiyeti başlamıştır. Ardılı II. Ptolemaios döneminde Mısır'ın yoğun sömürge politikası izlenmiş, Kos, Kalymna ve Thera gibi Ege adalarında Ptolemaios hakimiyeti görülmüştür. III. Ptolemaios iktidarlığında ise Ptolemaios hanedanlığı en güçlü Hellenistik devlet olarak ortaya çıkmış ve Kuzey Ege'de yer alan Hellespontos ve Thrake gibi adaların ele geçirilmesi ile en geniş sınırlara ulaşılmıştır. IV. Ptolemaios iktidarlığından itibaren ise hanedanlık güç kaybına uğrayarak zayıflamış ve imparatorluğun genişlemesini gösteren işaretler sona ermiş, V. Ptolemaios döneminde ise Roma etkisine girilmeye başlanmıştır. Roma etkisinin süreç içerisinde daha baskın hale geldiğini XII. Ptolemaios'un Roma'nın onayını almadan kral olarak kabul edilmediğinden anlayabiliriz. VII. Kleopatra döneminde MÖ 30 yılında Oktavianus'a karşı yapılan Aktium Savaşı kaybedilmiş, ardından VII. Kleopatra'nın ölmesiyle Mısır Oktavianus tarafından ilhak edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Climate change, arising in 10.000 BC in North Africa, underwent several stages of changes ranging from humid to dry until 2.500 BC, and as a result of the transformation of the Sahara, known to have been home to vast water resources, into a desert, people moved towards rich water reserves like the Nile River. As can be understood by the quotation of Herodotus“Egypt is the gift of the Nile River”, the Egyptian civilization gradually came into existence thanks to the Nile River. In addition, the Nile River, with its significant position in Mediterranean trade as the wheat source of Ptolemy dynasty, enabled the trading of goods coming from the innerland of Attica into the Mediterranean countries. In this regard, the Ptolemy dynasty aimed to rule over the maritime trading route of Southern Anatolia and the Aegean islands. Ptolemy I, one of Alexander the Great's childhood friends, managed to ascend to the Egyptian throne in 305 BC as a result of the diadochoi struggles, aiming to seize the empire land, that emerged in 323 BC after the death of Alexander. Thanks to the policies adopted during the rule of Ptolemy I, the core area was established as a result of invading Cyrenaica, Cyprus and Coele Syria, leading to the spread within the Aegean Sea region, and the rule of Ptolemaic began to thrive in areas such as Caria, the southern coast of Asia, and Lycia. Subsequently, in the Ptolemy II era, Egypt's intense colonial policies were adopted, leading to the rule of Ptolemy over Aegean islands such as Kos, Kalymna and Thera. The Ptolemy dynasty emerged as the strongest Hellenistic state under the reign of Ptolemy III and expanded its borders to its maximum by invading the Northern Aegean islands of Hellespontos and Thrake. However, following the reign Ptolemy IV, the dynasty gradually lost power and the sign pointing out the expansion of the empire vanished, and during the reign of Ptolemy V, Rome began to impose its influence. The fact that the Roman influence gradually increased can be understood from the fact that Ptolemy XII was unable to ascend to the throne without the consent of Rome. In 30 BC, during the reign of Cleopatra VII, the Actium War, against Octavianus, was lost, followed by the utter destruction of Egypt by Octavianus after the death of Cleopatra VII.