Ömer Derya Bey'in Estergon Fetihnamesi(Metin-inceleme)
Omer Derya Bey's Conquest Poem of Estergon (Text-review)
  1. Tez No: 584392
  2. Yazar: SEMANUR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mesnevi, Fetihname, Estergon Kalesi, Kanunî, Ömer Derya Bey, Mesnevi, Conquest poem, Estergon Castle, Kanuni, Omer Derya Bey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Divan edebiyatı, Türklerin İslam dinini benimsedikten sonra Arap ve İran edebiyatının da etkisiyle oluşturdukları edebiyattır. Divan edebiyatında hem nazım hem nesir alanında eserler bulunmaktadır. Ancak bu edebiyat şiir ağırlıklı bir edebiyattır. Elimizdeki bu eser bu yargıyı doğrulayacak niteliktedir. Osmanlı devrinde kaleme alınan el yazma metinlere dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür. Bu nadide eserler, dünya kütüphanelerin tozlu raflarında keşfedilmeyi beklemektedir. Tezimize konu olan eser Almanya Leipzing Üniversitesi Kütüphanesi B. Or. 078 Fleischer, pp. 545-546 numarada kayıtlı olan Ömer Derya Bey'e ait mesnevi nazım şekliyle yazılan fetihnamedir. Çalışmamızda mesnevi nazım şekli, Türk edebiyatında mesnevi, yazmalar hakkında bilgiler verildikten sonra Estergon Kalesi ve tarihi üzerinde durulacaktır. Eserin tanıtımı noktasında şekil ve içerik incelemesi yapılıp eserin transkripsiyonlu çevirisi ikinci bölümde sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Divan literature is the literature created by the influence of Arab and Iranian literature after the adoption of Islam by the Turks. In Divan literature, there are works both in verse and prose. However, literature is mainly about poetry. This work is a proof of this judgment. It is possible to come across the manuscripts written in the Ottoman period all over the world. These rare works await the discovery of researchers on the dusty shelves of the libraries. The subject of our thesis is the manuscript in the Library of University of Germany Leipzing B. Or. 078 Fleischer, pp. This mesnevi belonging to Omer Derya Bey, registered at 545-546, is a conquest written in poetry form. In our study, after giving information about mesnevi verse form, Conquest verses in Turkish literature, Estergon Castle with history will be emphasized. At the point of presentation of the work, shape and content analysis will be made and transcription will be presented.