Müzik öğretmeni adaylarının bireysel ses eğitimi dersine yönelik motivasyon düzeylerinin incelenmesi
Examination of motivation levels of music teacher candidates for i̇ndividual voice training course
- Tez No: 584393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ SEVİM ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar eğitimi, müzik öğretmenliği, ses eğitimi, motivasyon, Fine arts education, music teaching, voice education, motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırmada; müzik öğretmeni adaylarının“Bireysel Ses Eğitimi dersine yönelik motivasyon düzeylerinin”incelenmesi ve bu tespit doğrultusunda eğitim öğretime katkı sağlanması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma betimsel türde tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu; Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim dalı birinci ve ikinci sınıflarında öğrenim görmekte olan toplam 311 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Bireysel Ses Eğitimi Dersi Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizinde öğrencilerin motivasyon düzeylerinin cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre farklılıklarını tespit etmek amacıyla Whitney U testi, üniversite değişkenine ve haftalık çalışma süresine göre farklılık durumlarını tespit etmek için ise One Way Anova ve Dunnett's T3 çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere bakıldığında; müzik öğretmeni adaylarının BSE dersine yönelik motivasyonlarının orta düzeyin üzerinde olduğu, cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre kızların motivasyon düzeylerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu, sınıf düzeyinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda müzik öğretmeni adaylarının öğrenim gördükleri üniversitelere göre motivasyon düzeyleri en yüksek Ömer Halisdemir, en düşük ise Atatürk Üniversitesinde tespit edilirken diğer üniversiteler arasında anlamlı bir farklılık görülmediği; haftalık çalışma sürelerine göre ise en yüksek motivasyonu BSE dersine haftalık 2-4 saat ile 4 saat ve üzeri zaman ayıran öğrenci gruplarının sağladığı ve en düşük motivasyonu ise özellikle BSE dersine haftalık olarak hiç zaman ayırmayan öğrenci grubunun gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine“the motivation levels of the music teacher candidates towards The Individual Voice Training (IVT) course”and to contribute to the education in accordance with the findings. Method: This study is in the form of a descriptive survey model. The study group of the study is 311 students studying in the first and the second year in Fatih Education Faculty in Trabzon University, Kazım Karabekir Education Faculty in Atatürk University, Education Faculty of Erzincan Binali Yıldırım University, Ömer Halisdemir University Education Faculty, Van Yüzüncü Yıl University Education Faculty, Giresun University Education Faculty, Department Music Education in İnönü University Education Faculty of Fine Arts.“Individual Voice Training Course Motivation Scale”was used as the data collecting tool. For the Statistical analysis of the study, Whitney U test was used to determine the differences of candidates' motivation levels based on the variables of gender and class, and One Way Anova and Dunnett's T3 multiple comparison tests were used to determine the differences according to variables of the university and weekly working hours. Findings: According to the data obtained, it was found out that the motivation levels of the music teacher candidates for the IVT course were moderate. The girls' motivation levels were higher than the boys according to variables of gender and class. It was concluded that there were no differences based on the class variable. Result: As a result of the study, it was found out that the highest motivation levels of music teacher candidates were among the students from Ömer Halisdemir University and the lowest were among the students from Atatürk University, but no significant differences were found among the students of other universities. According to the weekly training period, the highest motivation level was in the groups which were allocated 2-4 hours in a week and more than 4 hours and more to the IVT course and the lowest motivation was found among the students who did not allocate any time to the IVT course.