Seslendirilmiş dinleme metinlerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin dinleme becerisine etkisi
The effect of listening texts on the listening skill of the secondary school, 7th grade students
- Tez No: 584412
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNARA ALİYEVA ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinleme, dinleme eğitimi, seslendirilmiş dinleme metinleri, listening, listening training, listening texts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı seslendirilmiş dinleme metinlerinin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin dinleme becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmada kullanılmak üzere Türkçe 7. sınıf ders kitaplarında yer alan“Eskici”ve“Karagöz Baba ile Hacivat Usta”adlı dinleme metinleri seçilmiştir. Araştırma Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı yedi ortaokulun 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 482 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Eskici”ve“Karagöz Baba ile Hacivat Usta”metinleri ile ilgili dinlediğini anlamaya yönelik sorular hazırlanmış ve uygulanmıştır.“Eskici”metnine ait sorular ile kontrol-deney gruplarının dinlediğini anlama düzeyi tespit edilmiştir.“Karagöz Baba ile Hacivat Usta”metni ise kontrol grubuna öğretmen tarafından okunmuş, deney grubuna ise seslendirilmiş metin olarak dinletilmiştir. Öğrencilerin cevapları, hazırlanan cevap anahtarı doğrultusunda, araştırmacı tarafından değerlendirilmiş; SPSS 21.00'da analiz edilmiştir. Araştırmada son testli bir deneysel model uygulanmıştır. Yapılan analiz neticesinde dinleme metninin öğretmen tarafından okunarak dinletildiği kontrol grubu ile dinleme metninin seslendirilmiş metin olarak dinletildiği deney grupları arasında anlamlı bir fark oluşmadığı tespit edilmiştir. Ancak araştırmaya katılan öğrenci gruplarının cinsiyete yönelik analizinde kız öğrencilerin dinlediğini anlama becerilerinin erkek öğrencilere nispeten anlamlı bir şekilde daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effect of listening texts on the listening skills of the middle school, 7th grade students. In order to be used in this study, listening texts named“Eskici”and“Karagöz Baba ile Hacivat Usta”in the 7th grade textbooks were selected. The research was applied to 482 students studying at 7th grade of seven secondary schools affiliated to Bursa Provincial Directorate of National Education. As data collection, listening comprehension questions about the texts“Eskici”and“Karagöz Baba ile Hacivat Usta”were prepared and applied in the research. The control-experiment groups' level of listening comprehension was determined by the questions related to the text“Eskici”. The text“Karagöz Baba ile Hacivat Usta”was read by the teacher to the control group and the same text was listened to by the experimental group as a recorded text. The students' answers were evaluated by the researcher according to the prepared answer key and analysed at SPSS 21.00. In the research, a post-test experimental model was applied. As a result of analysis, it was determined that there was no significant difference between the control group to whom the listening text was read by the teacher and the experimental groups who listened to the recorded listening text. However, it was determined that the female students' listening comprehension skills were significantly higher than the male students' in the gender-oriented analysis of the student groups participating in the study.