Öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları ile örgütsel öç alma davranışları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' organizational cynicism attitudes and organizational revenge behaviours
- Tez No: 584534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Öç Alma, Teacher, Organizational Cynicism, Organizational Revenge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları ile örgütsel öç alma davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada betimsel tarama türlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu merkez ilçelerinde, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 7350 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemiyle belirlenen 463 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmenlerin demografik özellikleri hakkında bilgi toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”, öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarını ölçmek için Brandes (1997) tarafından geliştirilen ve Kalağan (2009) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Sinizm Ölçeği”ve öğretmenlerin örgütsel öç alma davranışlarını belirlemek için Nayır (2016) tarafından geliştirilen“Örgütsel Öç Alma Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarının“katılmıyorum”düzeyinde olduğu bulunmuştur. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarında, cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı belirlenmiştir. Ancak mesleki kıdem değişkenine ilişkin elde edilen veriler, 6-10 yıl arası kıdemi olan öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarının, diğer öğretmenlerden yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel öç alma davranışlarının“az katılıyorum”düzeyinde olduğu bulunmuştur. Araştırmada öğretmenlerin örgütsel öç alma davranışlarında, cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı belirlenmiştir. Ancak mesleki kıdem değişkenine ilişkin elde edilen veriler, 6-10 yıl kıdemi olan öğretmenlerin örgütsel öç alma davranışlarının, diğer öğretmenlerden yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları ile örgütsel öç alma davranışları arasında orta düzeyde, doğrusal yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin sinizm tutumları, öğretmenlerin öç alma davranışlarını %29 oranında yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between teachers' organizational cynicism attitudes and organizational revenge behaviors. Survey model, one of the descriptive survey types, is used in this study. The population of the study consisted of 7350 teachers working at primary and secondary schools in the central districts of Kahramanmaraş province; Onikişubat and Dulkadiroğlu, during the 2018-2019 academic year. The sample of the study consisted of 463 teachers who were determined by the“Simple Random Sampling”method. In the study,“Personal Information Form”is used to get information about teachers' demographic features and“Organizational Cynicism Scale”which was developed by Brandes (1997) and adapted to Turkish by Kalağan (2009) is used to measure teachers' organizational cynicism attitudes.“Organizational Revenge Scale”which was developed by Nayır (2016) is used to measure teachers' organizational revenge behaviors. In the study, it was found that there was no statistically significant difference between teachers' organizational cynicism attitudes according to gender and educational status variables. However, the data obtained from the variable of seniority shows that the organizational cynicism attitudes of the teachers whose seniority is 6-10 years, are higher than the other teachers. In the study, it was found that teachers' organizational revenge behaviors were at the level of“less agree”. In the study, it was found that there was no statistically significant difference in teachers' organizational revenge behaviors according to gender and educational status variables. However, the data obtained regarding the variable of seniority shows that the organizational revenge behaviors of the teachers who have seniority of 6-10 years are higher than the other teachers. As a result of the research, it is determinded that there is a moderate, linear relationship between teachers' organizational cynicism attitudes and organizational revenge behaviors. In addition, teachers' cynicism attitudes predict the revenge behavior of teachers by 29%.