Kadın futbolcuların sportmenlik yönelimleri ve sporda ahlaktan uzaklaşma mekanizmalarının farklı değişkenlere göre değerlendirilmesi
The evaluation of female footballers' sportsmanship orientation and moral decision-making attidues in sports according to different variables
  1. Tez No: 584584
  2. Yazar: GÜRKAN ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Sportmenlik, Ahlak, Spor, Woman, Soccer, Sportpersonship, Moral, Sport
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Araştırmanın amacı, kadın futbolcuların sportmenlik yönelimleri ve sporda ahlaktan uzaklaşma düzeylerinin belirlenen değişkenlere göre belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Örneklem grubu Türkiye Kadın 1. Liginde mücadele eden futbolculardan oluşan çalışma, nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; Çok Yönlü Sportmenlik Ölçeği, Sporda Ahlaktan Uzaklaşma Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. İstatistik analiz olarak verilerin çözümlenmesinde t-test, ANOVA, Tukey çoklu karşılaştırma ve Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre çok boyutlu sportmenlik ölçeğinin sosyal normlara uyum (S.N.U.), kurallar ve yönetime saygı (K.Y.S.) ve rakibe saygı (R.S) boyutlarında anlamlı farklılık görülmezken sporda sorumluluklara bağlılık (S.S.B.) boyutunda bölge değişkeni arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sporda ahlaktan uzaklaşma puanlarının belirlenen değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda spor yapılan bölgenin sporcuların sportif sorumluluklara bakış açıları üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The goal of the research is to delve into the women soccers' sportpersonship orientation and moral decision making levels and to determine relationships among them. In this research which is conducted within the framework of quantitative research approach, the sample of the study is consisted of 104 women soccer of The Women First League in Turkey. So asto collect the input, personal information form, the Multidimensional Sportspersonship Orientations Scale, Attitudes to Moral Decision-Making in Sport Scale were used by the researcher. For the analysis of data phase of the research, t-test, analysis of variance (ANOVA), Tukey's multiple comparison test and Pearson's correlation test and Simple regression analysis were used as statistical methods. The study showed that according to the conclusion of the analysis of the multidimensional sportspersonship orientations scale (MSOS) there is a meaningful difference among the changeable as region in the respect for one's full commitment dimension but there is not a meaningfull difference among the changeable as age, sport experience, income status, region in sport and father education status in the respect for social convention, respect for rules and officials and respect for opponents dimensions. In addition significant differences is not found according to the attitudes to moral decision making scores of the women soccer in the all sub-dimesnsion.