Investigating and recommending the feasible industrial sustainable development strategies for Herat province of Afghanistan
Afgani̇stan'in Herat vilayetinin uygulanabi̇li̇r endüstri̇yel sürdürülebi̇li̇r kalkınma strateji̇leri̇ni̇n araştırılması ve öneri̇ler
- Tez No: 584588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN VOLKAN ORAL, PROF. DR. HASAN SAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri, Endüstriyel Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri, Herat Vilayeti, Afganistan, Industry, Industrial Sustainable Development Strategies, Herat Province, Afghanistan
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Afganistan'da bir ön araştırma olarak, bu çalışma Afganistan'ın Heart şehrinde yapılacaktır. Herat vilayeti Afganistan'ın Batısında yer almaktadır. Badghis, Farah ve Ghor vilayetleri ile birlikte Afganistan'ın kuzeybatısını oluşturmaktadır. Vilayetin nüfusu 1,967,180 ve yüzölçümü 63097-km2'dir. Herat vilayeti batıda İran ve kuzeyde Türkmenistan ile sınırdır. Bu durum da şehri önemli bir ticaret merkezi yapmaktadır. Ülkenin en büyük endüstri bölgesine sahip olan Herat şehri Afganistan'ın ekonomik kutbu olarak anılmaktadır. Taliban işgalinden sonra Afganistan'daki ilk endüstriyel bölge olan Herat endüstriyel bölgesi, 2003 yılında bir imalat kompleksi olarak kuruldu. Bu çalışmanın amacı Afganistan'ın Herat Vilayeti için endüstriyel sürdürülebilir ve uygulanabilir kalkınma stratejilerini analiz ve keşfetmektir. Çalışma nitel araştırma yöntemi kullanmıştır ve veriler konu ile alakalı kapsamlı literatür taraması sonucu oluşturulan anket yöntemi ile toplanmıştır. Anket Herat vilayetinden 250 esnafa uygulanmamıştır. Bu çalışmada dokuz endüstriyel sürdürülebilir kalkınma stratejisi önerilmektedir. • Yerel endüstri ve ürünlerin büyümesi ve hükümetin sürdürülebilir kalkınma stratejileri sağlayarak yatırımcılar için destekleyici ve teşvik edici politikalarını benimseyerek kendisine yeterli bir durum elde etmek. • Kara ve hava taşımacılığı rotaları oluşturarak yerel malların ve ürünlerin komşu ülkelere ve diğer ülkelere ihraç edilmesi (İhracat Promosyonu Stratejisi). • Endüstriyel alanda yerel ve yabancı yatırımcıları teşvik ederek ve destekleyerek iş imkanları oluşturmak. • Daha büyük pazarlarda karşılaştırmalı avantajlara sahip Herat Vilayetinde ürünlerin pazarda tanıtımı ile yerel ürünlerin ve el sanatlarının geliştirilmesi. • Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri ile El Sanatları ve Makine Endüstrilerinde mevcut endüstriyel teknolojilerin modern teknolojiye geliştirilmesi. • Ulusal enerji kaynakları oluşturarak ve doğal ve çevresel kaynaklara zarar vermeden barajlar inşa ederek yatırımcılar için elektrik ve yakıt gibi ürün maliyetlerinin azaltılması. • Ulusal madenlerin doğru kullanımı ve sürdürülebilir kalkınma stratejileri ile modern çıkartılmalarıyla endüstriyel fabrikaların hammaddelerini sağlamak. • Profesyonel ve uzman kadroların eğitimi ve eğitimsel, mesleki ve teknik merkezler ile girişimcilerin kapasitelerinin artırılması. • Sürdürülebilir kalkınma stratejileri ile modern teknolojiye uygun olarak fabrikalarının ekipmanlarının yapılması için tamir atölyeleri kurmak ve soğutma depoları ve depolar inşa etmek Bu çalışmanın Afganistan'ın Herat Vilayetinin endüstriyel kalkınma amaçları doğrultusunda daha iyi politikalar üreterek hükümetteki politika yapıcılarını, kalkınma ajanslarını ve yerel toplulukları destekleyeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
As a preliminary research in Afghanistan, this study will be conducted in Herat Province of Afghanistan. Herat province is located in the western part of Afghanistan. Together with Badghis, Farah, and Ghor provinces, it makes up the northwestern region of Afghanistan. It has a population of 1,967,180 and 63097-km2 is the area of this province. Herat province shares border with Iran in the west and Turkmenistan in the north, making it a significant trading province. Herat province by having the biggest Industrial Town in the country is called economic pole of Afghanistan. The Industrial town of Herat as a manufacturing complex was established in 2003, which was the first Industrial town in Afghanistan after the Taliban occupy. The aim of this study is to explore and analyze the feasible industrial sustainable development strategies for Herat province of Afghanistan. The study used quantitative research method and data was collected on questionnaire which was formulated as a result of comprehensive literature review on the subject matter. A survey was conducted on a sample of 250 artisans of Herat Province. In this study nine industrial sustainable development strategies have been recommended which are as follow: • The growth of domestic industries and products and achieving of self-sufficiency through the adoption of supportive and encouraging policies of government for investors by maintaining sustainable development strategy. • Exporting of domestic goods and products to neighborhood and other countries through the creation of land and air transportation routes. (Exporting Promotion Strategy). • Creating job opportunities through encouraging and supporting of domestic and foreign investors in industrial field. • Promotion of Local Products and Handicrafts in Herat Province which has comparative advantages in Wider Markets through good marketing and introducing of the products. • Improvement of available industrial technologies to modern technologies in Handicrafts and Machine Industries by Maintaining Sustainable Development Strategy. • Reduction of products costs such as electricity and fuel for investors through the creation of internal energy sources and construction of dams without harming natural and environmental resources. • Supplying the raw materials of industrial factories through the proper use of domestic mines and their modern extraction by maintaining sustainable development strategies. • Training of professional and specialized cadres and raising the capacity of entrepreneurs by creating educational, vocational and technical centers. • Creation of repairing workshops for making the factories' equipment and construction of the storages and cold stores in accordance with the modern technology by maintaining sustainable development strategy. It is expected that this research study will support the policymakers within government, development agencies and the local community to create better policies for the industrial development purposes in Herat province of Afghanistan.