İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersinde problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri ile matematik dersine yönelik tutum ve başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between math achievement math attitudes and reflective thinking skills towards problem solving of the 7th grade students
- Tez No: 584605
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ERİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yansıtıcı düşünme becerisi, matematik, tutum, akademik başarı, problem çözme becerisi, reflective thinking skills, mathematics, attitude, academic achievement, problem solving skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri, matematik tutumu ve akademik başarısı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada karma araştırma desenlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Maltepe ilçesinde bulunan dört (4) devlet okulundaki 7.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 215 kız, 237 erkek olmak üzere toplam 452 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde araştırmaya katılan bütün öğrencilere Çilesiz ve Duatepe (1999)'un geliştirdiği“Matematik Tutum Ölçeği”ile Aşkar ve Kızılkaya (2009) tarafından geliştirilen“Problem Çözmeye Yönelik Yansıtıcı Düşünme Becerisi”ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde ölçeklerden elde sonuçları desteklemek, edinilen bulguları doğruluğunu test etmek için örneklemden basit seçkisiz seçilen 20 öğrenciyle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız gruplar t testi, One Way Anova testi, regresyon analizi, Pearson Momentler Korelasyon kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Öğrencilerin bir problem durumunda çoğunlukla yansıtıcı düşündükleri, fakat“sorgulama”becerilerinin“nedenleme”ve“değerlendirme”becerilerine göre düşük olduğu, kız öğrencilerin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünmede erkeklere göre daha iyi olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının çoğunlukla olumlu olduğu,“sevgi,ilgi”ve“matematiğin günlük ve mesleki hayattaki önemi”boyutlarındaki ifadelere çoğunlukla katıldıkları;“zevk”ve“güven-korku”boyutlarındaki maddelere bazen katıldıkları,“sevgi,ilgi”boyutunda erkeklerin matematiği daha çok sevdiği, ilgi duyduğu;“zevk”boyutunda kızların matematik çözmekten, matematiği kullanmaktan daha çok zevk aldığı belirlenmiştir. Problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerileri ile matematik dersindeki akademik başarı arasında pozitif anlamlı bir ilişki olduğu, akademik başarısı yüksek öğrencilerin diğer öğrencilere göre daha çok yansıtıcı düşündükleri tespit edilmiştir. Ayrıca kızların akademik başarısının erkeklere göre daha yüksek olduğu, imam hatip ortaokullarının düz ortaokullara göre daha başarılı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship between the elementary 7th grade students' reflective thinking skills towards problem solving, mathematic attitude and achievement. Explanatory sequential design one of the types of mixed methods designs was used in this study. The sampling of the study consisted of 7th grade students in four (4) public schools in the Maltepe district of Istanbul in the 2017-2018 academic year. A total of 452 students, 215 girls and 237 boys, participated in the study. The“Mathematical Attitude Scale”developed by Çilesiz and Duatepe (1999) and“Reflective Thinking Skill for Problem Solving”developed by Aşkar and Kızılkaya (2009) were applied to all students who participated in the quantitative part of the study. In the qualitative part of the study, 20 students representing the sampling were interviewed face to face in order to support the results obtained from the scales and to test the accuracy of the findings. Descriptive statistics, independent groups t test, one way Anova test, regression analysis, Pearson moments correlation were used in the analysis of the data obtained from the study. According to the findings from the research,; It was determined that the students were mostly reflective thinking in the case of problems, but the“questioning”skills were low compared to the“reasoning”and“evaluation”skills. Also, the number of girls were low, girls were better than men in the reflective thinking skills towards problem solving. It was found that the students' attitudes towards mathematics were mostly positive. It was also determined that the students participated mostly in expressions of“love,interest”sub-dimension of the scale and“the importance of mathematics in daily and professional life”sub-dimension. It was also interesting to find that students sometimes participate in the“pleasure”and“confidence-fear”dimensions of the scale. In addition,it was determined that men in the“love,interest”sub-dimension of the scale liked mathematics more than girls while girls in the“enjoyment”sub-dimension enjoyed solving mathematics more than boys. It was determined that there was a positive relationship between the reflective thinking skills to solve problems and the academic achievement in mathematics lesson. Also it was of interest to find that the students with high academic achievement were more reflective than the other students. In addition, it was determined that the academic achievement of girls was higher than boys, and Imam Hatip secondary schools were more successful than Secondary Schools.