Alp Zeki Heper'in hayatı ve 'Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri'
Alp Zeki Heper's life and 'Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri'
  1. Tez No: 584606
  2. Yazar: OKTAY ALTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TIRPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Alp Zeki Heper, Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri, Sinema, Alp Zeki Heper, Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri, Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Sineması'nın aykırı yönetmeni Alp Zeki Heper sinemasına ve Alp Zeki Heper'in hayatına dair temel kaynakları gün ışığına çıkarmak aynı zamanda eleştirel bir bakış açısı getirerek Heper'in sinema serüveni boyunca daha önce dillendirilmeyenleri söylemek. Alp Zeki Heper ile ilgili başvuru kaynağı çok az olduğundan, uzun süren çalışmamız boyunca ortaya çıkan yeni bilgiler de göz önüne alındığında, Heper ile ilgili bu çalışmamız ola ki akademik çalışmaların başlamasına kapı açacaktır. Kapsayıcı ve titiz bir çalışma oluşturulması için öncelikle yönetmenin aktif olarak film yaptığı 1965-1970 yılları arasında Türkiye Sineması'nın genel yapısı ve özellikleri incelenmiştir. Çalışmamızda, bu süreçte Türkiye ile eşzamanlı olarak dünyanın farklı ülkelerinin de deneyimlediği iktidar değişiklikleri, işçi ve öğrenci hareketleri, iç göç ve kentleşme gibi sorunlara da kısaca yer verilmiştir. Türkiye'deki sinema tartışmalarına yer verilmiş özellikle Alp Zeki Heper'in dönem içindeki konumu mercek altına alınmıştır. Hayatıyla ilgili kapsayıcı bir hikaye ortaya çıkan üçüncü bölümde ise kısa ve Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri filmlerini daha iyi yorumlayabilmek için özgün film dili incelenmiştir. Çalışmada son olarak birkaç gösterim dışında halkla buluşamayan ve hakkında çeşitli dönemlerde tartışmalar yürütülen Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri filmi ele alınmış şimdiye kadar en kapsayıcı ve ilk defa bu çalışmada ortaya çıkarılan belgelerle de çalışma güçlendirilimiştir. Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri' filmi sinema arşivi bünyesinde izlendikten sonra daha önceki tüm“efsaneler”ve eleştirilere de cavap olacak mahiyette en güncel film değerlendirilmesi yapılmıştır. Böylece Türkiye Sinemasının bu sıradışı yönetmenin bahsinin geçtiği en geniş ve en özgün çalışma ortaya çıktı. Türkiye sinemasında kendisine has bir sinema tarzını ve anlatı dilini oluşturmaya çalışan Heper'in sinema çabası bu bağlamda incelenmeye değer görülmüştür. Ekler bölümünde ise Alp Zeki Heper'le ilgili arşiv kaynakların yanı sıra birebir yaptığımız görüşmelere yer verdik.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is anomalous director Alp Zeki Heper's cinema of Turkey cinema and the main sources of Alp Zeki Heper's life are to bring to light. At the same time also to bring a critical approach of view and to say what has not been said before throughout Heper's cinema adventure. There are very few reference guide to Alp Zeki Heper. This study on Heper will open the door for the start of academic studies when new information emerged during our long-term study. First Turkey cinema's general structure and properties were investigated between 1965 and 1970, when the director made an active film. In our study, this process also experienced simultaneously with Turkey the change of potency of different countries of the world, the issues such as worker and student movements, internal migration and urbanization are also included. In this study it is given to the cinema debates in Turkey. Especially Alp Zeki Heper's position in the term has been examined. İf in the third chapter, in order to be able to interpret the short films and Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri, the original film language was examined. Finally in study, except a few of the presentations were not shown to the public and the discussion of the various stories about the Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri film is handled. By now, the most inclusive and for the first time, the study was strengthened with the documents revealed in this study. We tried to apply to every text where this unusual director was mentioned of Turkey cinema. Its own unique cinema style in Turkey and Heper's film effort, which tries to create the language of expression, has been deemed worthy of study in this context. In the attachments section, in addition to the archive resources about Heper, we have interviewed one to one.