Dost dergisinin sistematik tahlili (1964-1973)
Dost magazine's sistematic analyses( 1964-1973 )
  1. Tez No: 584685
  2. Yazar: HACİ İBRAHİM GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN MELİH ERZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Salim Şengil, Dost Journal, Turkish Literature, Turkish Story, Turkish Poetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 740
Özet
Dost Dergisi, Salim Şengil tarafından 1964-1973 yılları arasında ara vermeden yayımlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir. Dergi, hem sanat ve edebiyat, hem de siyasi ve sosyal yazılarıyla ön plâna çıkmıştır. Derginin, Türk edebiyatı açısından en önemli yanı genç öykücüleri sanat ve edebiyat dünyasına tanıtması olmuştur. Bununla birlikte politik ve güncel yazıları da köşesine taşımış olması derginin çok yönlülüğünü göstermektedir. Dost Dergisi, Türk şiirinin yanı sıra Türk öyküsü, resmi, plastik sanatları ve tiyatrosuna sağladığı yeni görüşlerle de önemli bir mesafe kat etmiştir. 1960-1970 yılları arasında Türkiye'de gelişen siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeler, Dost Dergisi sayfalarından rahatlıkla takip edilebilir.
Özet (Çeviri)
Dost Journal is a monthly art and literature journal published by Salim Şengil between the dates of 1964-1973 without any interval. The journal has come to the forefront both with art and literature as well as political and social writings. The most important aspect of the journal, in terms of Turkish literature, was to introduce young storytellers to the world of art and literature. However, the fact that it has brought political and current writings to its columns shows the versatility of the journal. In addition to Turkish poetry, Dost Journal has made significant progress with new opinions in Turkish story, painting, plastic arts and theater. The evolving politi-cal, social and economic developments in Turkey between the years of 1960-1970 can be followed on the pages of Dost Journal.