Dost Dergisinin sistematik tahlili (1957-1964)
Systemati̇c analysi̇s of Dost Magazi̇ne (1957-1964)
  1. Tez No: 589766
  2. Yazar: ZEMZEM LAÇİN TAĞMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR ZORKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dost dergisi, Seçilmiş Hikâyeler, Salim Şengil, Türk edebiyatı, sistematik tahlil, Dost magazine, Seçilmiş Hikâyeler, Salim Şengil, Turkish literature, systematical analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 856
Özet
Türk edebiyatının gelişiminde dergilerin önemli bir işlevi vardır. Dost, hikâye yazarı Salim Şengil tarafından 1957-1961, 1961-1964 ve 1964-1973 yılları arasında üç seri halinde toplam 183 sayı yayımlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir. Bu çalışmada, Ekim 1957 ile Haziran 1964 tarihleri arasında Ankara'da birinci seride 42, ikinci/yeni seride 39 olmak üzere toplam 81 sayı yayımlanan Dost dergisi incelenmiştir. Çalışmada, Dost dergisinin tanıtımı, Türk edebiyatına katkıları ve sistematik tahlinin hazırlanması ile edebiyat tarihi araştırmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Dost dergisi, yayımlanan soruşturmalar, özel sayılar ile de dönemin edebiyat ve sosyal ortamına canlılık kazandırmıştır. Bunların dışında dergi sayfalarında edebî eserleri değerlendiren inceleme ve eleştiri yazıları yayımlanmıştır. Dost, öykü ve şiirin yanı sıra resme, müziğe, sinemaya, tiyatroya, baleye, hat sanatına önem vermesiyle yeni görüşlere ve yeniliklere açık bir dergidir. Ayrıca 1950-1970 yılları arasında Türkiye'de ortaya çıkan siyasal, sosyal ve ekonomik gelişmeler, Dost dergisinin sayfalarında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
Magazines have an important place in developing of the Turkish literature. Published by story writer Salim Şengil between 1957-1961 and 1961-1964 and 1964-1973 years in three series making up 183 pages, Dost (Friend) is a monthly art and literature magazine. İn this work Dost magazine which was published 42 pages in the first serie and 39 pages in the second/new serie totally making up 81 pages between october 1957 and june 1964 years in Ankara, has been analysed. İn the work, being introduced of Dost magazine end its contribution to Turkish literature and being prepared systematical analysis of it and to contribute to researching of literature history has been aimed. Dost magazine also brought to life of the literature and social atmosphere of that period by pubishing investigations and special issue. Aport from these, evaluating literature works in magazine pages, examination and critique were published. As Dost gives importance art, music, cinema, theatre, tile art balet apart from story and poem, ıt is a magazine that is open to new ideas and innovations. Also, political, social, economical events that occured in Turkey between 1950-1970 years, appeared in pages of Dost magazine.