Türkiye'de kalkınma ajanslarının eylem ve işlemleri üzerine bir araştırma: İzmir ve Karaman örneği
Turkey's action and development agency for research on process: The case of Izmir and Karaman
  1. Tez No: 584797
  2. Yazar: ECE GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Bölgesel kalkınma, Kalkınma ajansları, İZKA, MEVKA, Development, Regional development, Regional development agencies, MEVKA, IZKA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ekonomik büyümeden daha geniş bir kavram olan ve sadece ekonomik değil sosyal açıdan gelişimi de kapsayan kalkınma kavramı özellikle 2. Dünya Savaşının sadece ekonomik değil sosyal açıdan da geçerli olan yıkıcı etkileri sonucu ön plana çıkmıştır. Tarihsel süreç içinde anlamı ve kapsamı değişen kalkınma kavramının uygulayıcısı da değişmiş ve merkezden yerele yönelik bir kayma gündeme gelmiştir. Bu kapsamda dünya genelinde kalkınma ajansları kurulmuş, Türkiye de özellikle Avrupa Birliği'ne üyelik süresi ile birlikte yeni sisteme entegre olmuştur. Türkiye'de kalkınma ajansları kurulmadan önceki dönemde de ağırlıklı olarak AB ve diğer uluslararası fon kaynaklarından finanse edilen programları uygulayan yapılanmalar bulunmaktaydı. Söz konusu uygulamaların devamında da 08.02.2006 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilerek yürürlüğe giren 5449 sayılı Kanun ile birlikte kalkınma ajanslarına ilişkin yasal alt yapı oluşturulmuştur. İki bölümden oluşan çalışmada öncelikle bölgesel kalkınma politikaları ve Türkiye'deki ve Avrupa'da etkin olan bölgesel kalkınma ajanslarının genel organizasyonel yapıları ile mevzuatsal altyapıları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise ülkemizdeki kalkınma ajanslarına örnek olarak seçilen İzmir ve Mevlana Kalkınma Ajanslarıın ilişkin gerek organizasyonları gerekse uyguladıkları program ve projeler ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Program The concept of development, which is wider than economic growth and includes not only economic but also social development, has come to the forefront as a result of the devastating effects of World War II not only in economic terms but also socially. The application of the concept of development, whose meaning and scope has changed in the historical process, has also changed and a shift from the center towards the local has come up. In this context, development agencies established throughout the world, Turkey has also been integrated into the new system, particularly with the European Union membership period. During the period before the establishment of development agencies in Turkey, there were mainly EU-funded programs and implement structures from other international sources of funding. The legal infrastructure for development agencies was established with the Law No. 5449 published in the Official Gazette dated 08.02.2006. The study consists of two parts, primarily regional development policies and legislative infrastructure and general organizational structure of regional development agencies operating in Europe and Turkey were discussed. In the second part of study, both the organizations and the programs and projects implemented by the İzmir and Mevlana Development Agencies selected as examples of development agencies in our country were discussed and evaluated.