Görsel kimlik açısından iç mekan değerlendirmesi ve tüketiciye yansıması H&M mağaza örneği
Evaluation of the interior from visual identity and reflection to the consumer H&M store case
  1. Tez No: 584981
  2. Yazar: AYŞE İPEK ERGENE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSELİ AYGÜL ALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İç Mimari ve Dekorasyon, İşletme, Public Relations, Interior Design and Decoration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Kimlik, Marka, Mağaza İçi Atmosferi, İç Mekan Değerlendirmesi, Visual Identity, Brand, Internal Evaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Görsel kimlik çerçevesinde, mağaza içi atmosferinin mağazacılıktaki önemini belirlemek, daha sonrasında ise örneklem seçilen mağazaların üzerinden iç mimari pratikleri saptayarak ve bu durumun tüketicinin gözünde, alışveriş yapma pratiğini nasıl etkilediğini (satın alma, mağazada kalma vb.) ortaya çıkarmak tezin ana problemini oluşturmaktadır. H&M markasının Mart 2017 tarihine kadar, İstanbul'da açılmış olan 22 mağazası araştırmanın iç mekan analiz tabloları örneklemini oluşturmaktadır. Tezin amacı, kurum kimliği, görsel kimlik ve marka kavramlarını bir arada düşünerek, mağaza içi atmosferi içerisindeki bütünlüğüne bakılıp, bağlantı kurulacak şekilde disiplinler arası bir çalışma yapmaktır. Genel tarama modelinin uygulandığı tezde, birincil veri toplama tekniği olarak görsel çözümleme ve online anket yöntemine başvurulmuştur. H&M mağazasının örneklem seçilen mağazalarında gözlem yapıldıktan sonra oluşturulan tablolara bakılarak görsel kimlik üzerinden iç mekan çözümlemesi yapılıp daha sonra bireylere internet üzerinden online anket gönderilerek 484 kişiye ulaşılmıştır. Bu bilgiler istatistik programı olan SPSS 17 paket programına aktarılmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the eyes of the consumers, to determine the importance of in-store atmosphere in the context of visual identity, and then to determine the interior architecture practices over the selected stores and how this affects the shopping practices (buying, staying in stores, etc.) is the main problem of the thesis. The 22 stores of H&M brand opened in Istanbul until March 2017 constitute the sample of the interior analysis tables of the research. The aim of the thesis is to make an interdisciplinary study by considering the concepts of corporate identity, visual identity and brand so looking at the integrity within the store atmosphere. In the thesis in which general scanning model is applied, visual analysis and online survey method is used as the primary data collection technique. After the observation in the selected stores of the H&M store, an internal analysis was made through visual identity by looking at the tables created, and online questionnaire has sent to individuals at first then reached 484 people. This information was transferred to the statistical program SPSS 17 and evaluated.