Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği örgütlenmesinde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin yeri: Muğla örneği
Join health and safety units i̇n the organization of Occupational Helath and Safety in Turkey: Muğla example
  1. Tez No: 584984
  2. Yazar: FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, İş kazası, Meslek hastalığı, Ortak sağlık ve güvenlik birimi (OSGB), İşyeri hekimi, İş güvenliği uzmanı, Work Health and Safety, Accidents At Work, Occupational Disease, The Joint Health and Safety Unit (OSGB), Workplace Doctor, Work Safety Expert
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüz dünyasında insanlar, günlük yaşamlarının büyük bir kısmını çalışarak geçirmektedirler. Çalışmanın tükettiğinden fazlasını üretmek amacına yönelmesiyle birlikte teknolojik gelişmeler ve sanayileşme başlamış, bu durum çalışanların karşı karşıya kaldıkları mesleki riskleri artırmıştır. Çalışanların bedensel ve ruhsal yönden zarar görmeleriyle sonuçlanan iş kazaları ve meslek hastalıklarındaki artış, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini daha ulaşabilir hale getirme zorunluluğunu ortaya koymuştur. İş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı gibi temel İSG hizmetlerini tüm çalışan gruplarına ulaştırabilmek, işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği bakımından hizmet sunan kişilerce denetlenmesini sağlamak adına kurulması öngörülen Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) ülkemizde kısa sürede yaygınlaşmıştır. Günümüzde İSG hizmetlerinin çalışanlara ulaştırılması bakımından en çok tercih edilen yöntem olan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin işleyişi ve fili durumları hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin Türkiye'de uygulanagelmiş iş sağlığı ve güvenliği işleyişine katkısının hukuki ve fiili değerlendirmesidir. Ayrıca bu araştırma; alan çalışmasından elde edilecek verilerin değerlendirilmesi sonucunda Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin sorunlu alanlarını belirleme ve etkinlik düzeyinin artırılması yönünde öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, many people spend a large portion of their daily lives working. As the aim of the work turned towards production of more than what is being consumed, technological advancements and industrialization took effect, increasing the occupational hazards faced by the workers. The increase in occupational accidents that result in physical or mental injuries of the workers has demonstrated the necessity of making work health and safety services more accessible. The Joint Health and Safety Units (OSGBs), aimed at delivering basic Work Health and Safety (İSG) services, such as workplace doctors and work safety experts, to workers in all sectors and ensuring that workplaces are regularly inspected by professionals specialized on providing work health and safety services, have rapidly become widespread in our country. There is, however, limited information on the functioning and de facto situation of the Joint Health and Safety Units, which are currently the most popular instrument of delivering İSG services to the working population. The main objective of this study is to provide a legal and practical assessment of the contributions of the Joint Health and Safety Units to existing mechanisms of work health and safety in Turkey. The study also aims to identify problematic areas of the Joint Health and Safety Units and offer recommendations on increasing their effectiveness on the basis of the assessment of the data obtained through field studies.