Mustafa Uçar'ın hayatı, eğitimci kişiliği ve Erzincan folkloruna katkıları
The life and personality of Mustafa Uçar as an educator and his contributions to Erzincan folklore
- Tez No: 585030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET TOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Biography, Education and Training, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Uçar, biyografi, öğretmen, Erzincan folkloru, Mustafa Uçar, biography, teacher, Erzincan folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmada Erzincan halk kültürünün yaşatılması ve tanıtılmasında önemli bir rol oynamış, köy enstitüsünden mezun olup köyde göreve başladığı ilk günlerden itibaren idealist eğitimciliğinin yanında köyün bütün sıkıntılarının çözümüne katkı sunarak kendini öğrencilerine ve halkın değerlerine adamış; öğretmen, doktor, heykeltıraş, ziraatçı, müzisyen, tiyatrocu, yazar, gazeteci, şair, tamirci, folklor uzmanı Mustafa Uçar çeşitli yönleriyle tanıtılmaya çalışılacaktır. Mustafa Uçar, 1928 yılında Erzincan'ın Çatalarmut köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimini köyünde tamamladıktan sonra 1944 yılında Sivas Pamukpınar Köy Enstitüsüne girdi. 1948 yılında enstitüden mezun olarak öğretmenliğe başladı. Uçar, 1949'da akrabası Mahinur Gündoğan ile evlendi. Bu evlilikten Mehpare, Adnan, Hülya, Süheyla ve Ayla isimli beş çocukları oldu. Uçar, öğretmenliğe Erzincan'ın Sansa köyünde başladı. Mesleğini 42 yıl sürdürdü. Daha sonra Erzincan merkez İnönü İlkokulu Müdürlüğünden emekli oldu. Adı İnönü İlkokulu ile bütünleşen Uçar, bu dönemlerde Erzincan'dan yılın öğretmeni olarak seçilip Ankara'da ödüllendirildi. Uçar, babası Recep Uçar'dan müzik eğitimi alarak bağlama, mandolin, ud, akordeon ve ritim çalmayı öğrendi. Bununla birlikte halk oyunlarına büyük ilgi duydu, Erzincan halk oyunlarının öğreticiliğini yaparak ekipler yetiştirdi, yarışmalara katıldı. Amatör bir derlemeci olarak Erzincan folkloru ile yakından ilgilenen Uçar, çalışmalarını kitap haline getirerek yayımladı. Bunlar; Erzincan'da Giyim-Kuşam, Halk Oyunları ve Halk Türküleri, Erzincan Tasavvuf Şairlerinden Hafız Ömer Vasfi Efendinin Hayatı ve Eserleri, Erzincan Örf ve Adetlerinden Bir Demet, Hacı Adaylarına Özet Hac Rehberi. Erzincan Kültür Evi adı altında bir müze kurdu ve Erzincan'ın somut kültürüne ait eşyaları burada sergiledi. Eğitime ve Erzincan kültürüne adanmış bir ömrün ardından 2002 yılında Erzincan'da vefat eden Uçar, Terzibaba Mezarlığına defnedildi.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at making an introduction of Mustafa Uçar with his diverse qualifications as a teacher, doctor, sculptor, farmer, musician, theater player, author, journalist, poet, repairman and folklore expert, who has played a major part in sustaining and promoting Erzincan folk culture and devoted himself to his students and public values as an idealist educator, also contributing to solving the village problems starting from the day he had graduated from the village institute and began working in the village. Mustafa Uçar was born in 1928 in Çatalarmut village of Erzincan. After completing his primary education in the village, he entered Sivas Pamukpınar Village Institute in 1944. He graduated from the institute in 1948 and started teaching. Uçar got married to Mahinur Gündoğan, a relative of his, in 1949 and had five children, namely Mehpare, Adnan, Hülya, Süheyla and Ayla. Uçar started teaching in Sansa village of Erzincan. He continued his profession for 42 years. Then he retired from his position as the Director of Central Erzincan İnönü Primary School. His name being integrated with İnönü Primary School, Uçar was elected as the teacher of the year in Erzincan in this period and was granted and award in Ankara. Uçar received musical education from his father Recep Uçar and learned to play bağlama, mandolin, oud, accordion and rhythm. Besides, he had an intense interest in folk dances and worked as an instructor of Erzincan folk dances, trained dance groups and entered competitions. Being closely interested in Erzincan folklore as an amateur compiler, Uçar collected and published his works in books. These are; Apparel, Folk Dances and Folk Songs in Erzincan, Life and Works of Hafız Ömer Vasfi Efendi, a Sufi Poet in Erzincan, A Bunch of Customs from Erzincan, Pilgrimage Guide for Hadj Candidates. He set up a museum named Erzincan Culture House where he exhibited items representing the concrete culture of Erzincan. Uçar lost his life in 2002.