Eğitim ve okul sistemindeki değişimler konusunda okul yöneticilerinin maarif müfettişlerinden aldıkları mesleki yardıma ilişkin görüşleri
The views of school managers about the professional assistance received from the education inspectors about the changes in the education and school system
  1. Tez No: 585031
  2. Yazar: EBRU CAN BİÇKES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ve Okul Sistemi, Değişim Süreci, Okul Yöneticisi, Maarif Müfettişi, Mesleki Yardım, Education and School System, Change Process, School Principal, Education Inspector, Professional Assistance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Eğitim ve okul sisteminde süreklilik arz eden değişimler konusunda maarif müfettişlerinin mesleki yardım görevine ilişkin okul yöneticisi görüşlerini belirlemenin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, eğitim ve okul sistemindeki değişimler konusunda okul yöneticilerinin maarif müfettişlerinden aldıkları mesleki yardıma ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Nitel bir çalışma olan araştırmada fenomenolojik (olgubilimsel) desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu merkez ilçelerinde 2012-2013 eğitim-öğretim yılında görev yapan 27 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, eğitim ve okul sistemindeki değişimler konusunda okul yöneticilerinin maarif müfettişlerinden aldıkları mesleki yardıma ilişkin görüşleri belirlemeye yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen 6 soru içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme yoluyla elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmada eğitim ve okul sitemindeki değişimler konusunda okul yöneticilerinin maarif müfettişlerinden genellikle mesleki yardım almadığı sonucuna ulaşılabilir. Mesleki yardım almama nedenleri arasında maarif müfettişlerinin değişimleri takip edememesi, maarif müfettişlerinin denetim etkinliklerinde soruşturmacı tutum göstermeleri, mesleki yardım ve soruşturma görevlerinin çelişmesi, müfettişlerin iş yüklerinin çokluğu ve zamanlarının kısıtlı olması gösterilebilir. Ayrıca gerçekleşen bazı değişimler hakkında okul yöneticilerinin kendilerini donanımlı gördükleri, maarif müfettişlerini yetersiz buldukları, ihtiyaç duydukları bilgiye başka kaynaklardan ulaşabildikleri ve maarif müfettişlerinden mesleki yardım talep etmedikleri sonucuna varılabilir. Buna karşılık az da olsa maarif müfettişleri ile arkadaşlığı bulunan bazı okul yöneticilerinin telefon ile iletişime geçerek mesleki yardım aldığı sonucuna varılabilir. Araştırma sonuçlarına dayalı olarak uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is thought that it is important to determine the views of the school supervisors regarding the occupational assistance tasks of the education inspectors regarding the continuous changes in the education and school system. The aim of this study is to reveal the opinions of school administrators about the professional assistance received from the education inspectors about the changes in education and school system. Phenomenological design was used in the study which is a qualitative study. The study group of the research consists of 27 school managers who work in the central districts of Kahramanmaraş; Onikişubat and Dulkadiroğlu, in 2012-2013 academic year. Maximum diversity sampling, one of the purposeful sampling methods, was used to determine the study group. As a data collection tool, semi-structured interview form which consists of six items and was developed by the researcher to determine the opinions of the school administrators about the vocational help received from the education inspectors about the changes in education and school system was used. The data obtained through interviews were analyzed by content analysis method. In the research, it can be concluded that school managers generally do not receive vocational assistance from the education inspectors regarding the changes in education and school system. Among the reasons for not receiving professional assistance, the inability of the education inspectors to follow the changes, the investigative attitudes of the inspectors in the auditing activities, the contradiction of professional assistance and investigation duties, the burden of workloads and limited time of inspectors can be shown. In addition, it can be concluded that regarding some of the changes the school administrators consider themselves more equipped, find the inspectors inadequate, have access to the information they need from other sources and do not seek professional assistance from the inspectors. On the other hand, it can be concluded that some of the school administrators who have friendships with the education inspectors, even if they are a little, get in contact with the phone and get professional help. Based on the results of the research, suggestions were made for practitioners and researchers.