Anestezi altındaki farelerde, anestezik maddelerin elektrokardiyografi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of anesthesic substances on electrocardiography in mice under anesthesia
- Tez No: 585056
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Elektrokardiyografi, HRV, Fare, Anesthesia, Electrocardiography, HRV, Mouse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, farklı anestezik maddelerin elektrokardiyogram ve kalp atım hızı değişkenliği üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada deney hayvanı olarak 10-12 haftalık, ortalama 26,2±2,1g ağırlığında 21 adet BALB/c türü fare kullanıldı ve üç grup oluşturuldu;1:Na-Pentobarbital (75 mg/kg, n=7), 2:Na-Pentobarbital/Fentanil (75 mg/kg+ 0,04 mg/kg, n=7), 3:Ketamin / Ksilazin (100 mg/kg+8 mg/kg, n=7). Bulgular: Deney sonuçlarımızda, Na-Pentobarbital ve Na-Pentobarbital-Fentanil grupları arasında sECG parametreleri açısından yalnızca PR intervalinde çok az bir artış görülmüştür diğer parametrelerde literatürle uyumlu olarak bir farklılık tespit etmemiştir. Ketamin+Ksilazin grubunda kalp atım hızının dramatik olarak düştüğü gözlemlenmiştir, Na-Pentobarbital ve Na-Pentobarbital+Fentanil kombinasyonuna göre VLF ve HF'yi azalttığı, LF ve LF/HF'yi arttırdığı bulunmuştur. Ketamin/Ksilazin kombinasyonunun Na-Pentobarbital ve Na-Pentobarbital+Fentanil kombinasyonuna göre HRV parametrelerini daha fazla etkilediği tespit edilmiştir. Sonuçlar: Yapılan çalışmada Ketamin/Ksilazin kombinasyonunun elektrokardiyografi ve kalp hızı değişkenliği üzerine olumsuz etkilerinin olduğu saptanmıştır. Sempatik parasempatik balansı etkileyip etkileyemediğine tam olarak karar verilemediyse de, RR intervalini azaltmış ve HRV' deki bütün bant değerlerini çok net bir şekilde değiştirmiştir. Ayrıca J ve Jc EKG parametrelerini de arttırdığı için kalpte iskemi yapma ihtimali olacağı da düşünülerek tavsiye edilebilecek bir anestezi metodu olmadığı kanaatindeyiz. Çalışmamızda Na- Pentobarbital'e ilave edilen Fentanil'in güvenli bir şekilde kullanılabileceğini gördük. Böylece kullanılan anestezik madde miktarını azaltarak daha güvenli analjezi seviyesi yüksek bir uygulama yapılabileceğini tavsiye edebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study is to investigate the effects of different anesthetics on electrocardiogram and heart rate variability. Material and method: In this study, 21 BALB/c mice, 10-12 weeks old, weighted 26.2 ± 2.1g, were used as experimental animals and three groups were formed; 1:Na-Pentobarbital (75 mg/kg, n = 7), 2:Na-Pentobarbital/Fentanyl (75 mg/kg+0.04 mg/kg, n = 7), 3:Ketamine/Xylazine (100 mg/kg+8 mg/kg, n = 7). Results: Our results showed that PR interval was slightly increased between Na-Pentobarbital and Na-Pentobarbital-Fentanyl groups in terms of sECG parameters and no other differences were found in accordance with the literature. Also, it was observed that heart rate decreased dramatically in Ketamine/Xylazine group and increased the LF and LF/HF ratio while reducing VLF and HF compared to Na-Pentobarbital and Na-Pentobarbital/Fentanyl combination. Ketamine/Xylazine combination affected HRV parameters more dramatically than Na-Pentobarbital and Na-Pentobarbital/Fentanyl combination. Conclusion:Ketamine/Xylazine combination had negative effects on electrocardiography and HRV. Although it hasn't been fully determined whether it can affect sympathetic parasympathetic balance, it has reduced the RR interval and changed all parameters of HRV. In addition, since J and Jc ECG parameters are increased, it is not an anesthesia method that can be recommended considering the possible ischemia in the heart. We found that Fentanyl, addition to Na-Pentobarbital can be used safely. Thus, we can suggest that safer analgesia level can be performed by reducing the amount of anesthetic used.