Kamu'da performansa dayalı ücret sistemleri
Salary systems based on performance in public
- Tez No: 210708
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Verimlilik, Ücret, Performans Degerleme, Ücret Sistemleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Bu çalısmada tümdengelim yöntemi izlenerek önce küresel boyuttaki ekonomik, siyasal ve sosyal degismelerin genel anlamda kamu yönetimine olan etkileri ve yeni kamu yönetimi anlayısının özellikleri ortaya konmustur. Özel sektöre has nitelikleri olan yeni yönetim anlayısı, kamu hizmetlerinin daha etkili ve verimli bir sekilde yerine getirilebilmesi için performans yönetimi uygulamasını gerçeklestirmeye çalısmaktadır. Bu paralelde, performans yönetiminin, alt birimleri olarak degerlendirilebilecek performans degerleme ve buna baglı ücret uygulamaları günümüzün çalısma anlayısına temel teskil etmektedir. Ücret konusu özellikle kamu yönetiminin en problemli konularından biridir. Özellikle ?esit ise esit ücret? uygulamasının gerçeklestirilmemesi çalısanların verimliligini olumsuz yönde etkilemektedir. Çalısanların bu yöndeki problemlerinin çözümünde performansa dayalı ücret uygulaması etkili olabilecek bir yöntem gibi gözükmektedir. Ancak esnek çalısma kosulları nedeniyle sistem, özellikle sendikalardan elestiri almaktadır. Türk Kamu Yönetiminde, performansa dayalı ücret uygulamasının mevcut sınırlı uygulamaların dısında daha da yaygınlastırılabilmesi için hem kalkınma planlarında, hem de yasa ve yönetmeliklerde önemli konu baslıkları arasında yer aldıgı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The effects of economic, political and social changes at global dimensions on public management and properties of new public management comprehension were investigated by using deduction method. New management comprehension having attributes specific to private sector is trying to implement performance management to fulfill public utilities effectively and efficiently. In this parallel, performance evaluation regarded as subunits of performance management and salary appliances dependent on performance evaluation are the basic part of work comprehension of present days. Salary topic is the most problemeatic subjects of public management. Especially, unfulfillment of application of ?equal salary for equal work? effects labour productivity adversely. It seems that performance oriented salary application will be effective method to solve the problems of employees in this direction. But, because of flexible working conditions this system is criticized by labour unions. To generalize performance oriented salary application in Turkish Public Administration much more, it is seen that besides present limited applications of performance oriented salary application it takes place in important topics of development plans, laws and regulations. Keywords : Performance, Efficiency, Salary, Performance Evaluation, Salary Systems.